Vrouwelijke Turkse pioniers

Verhalen van krachtige, vrouwelijke pioniers die in Nederland een nieuw bestaan moesten opbouwen, die leerden omgaan met een dubbele cultuur met alle voor- en nadelen.

Vrouwelijke Turkse pioniers

Dit jaar is het zestig jaar geleden dat de eerste Turkse gastarbeiders naar Haarlem kwamen. Niet alleen mannen, maar ook vrouwen. De tentoonstelling Vrouwelijke Turkse pioniers gaat in op het leven van de eerste, tweede en derde generatie Turkse vrouwen in Haarlem en zij die terugkeerden naar Turkije. Verhalen van krachtige, vrouwelijke pioniers die in Nederland een nieuw bestaan moesten opbouwen, die leerden omgaan met een dubbele cultuur met alle voor- en nadelen. Inmiddels wonen er vier generaties in Haarlem, die elk in hun eigen tijd pionier waren en zijn. Bij de totstandkoming van de tentoonstelling is intensief samengewerkt met de Haarlems Havva Eryılmaz, Müberra Guclu, Samiye Harbelioglu, Feride Köycü en Gulercan Köycü. Ook hebben leerlingen van het Haarlem College en van de Sakarya Universiteit in Turkije meegewerkt aan deze tentoonstelling.

Fotografen Bertien van Manen, Cigdem Yuksel en Bercis G. Metz

Een van de eerste fotografen die de Turkse vrouwen vastlegde was Bertien van Manen. Ze maakte in de jaren zeventig een fotoreeks in de Droste fabriek. Een aantal van deze foto’s is te zien op de tentoonstelling. Fotografe Cigdem Yuksel zocht de vrouwen die op de foto’s staan op en legde ze opnieuw vast. Fotograaf Bercis G. Metz behoort tot de tweede generatie Turkse vrouwen in Haarlem en wist daarom als geen ander haar generatiegenoten krachtig op beeld te vangen.

Datum en tijd

Prijzen

€ 0,00 – € 10,50

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand