Tweeluik van Verval en Wederopbouw

Foto expositie "Tweeluik van Verval en Wederopbouw"
INFORMATIE
Foto expositie "Tweeluik van Verval en Wederopbouw"

De Koepel en de Vest Haarlem

De fotoreportage van Jeannette Burink laat een spannend proces zien.

Anderhalf jaar heeft Jeannette de afbraak en de wederopbouw van de Koepel en de Vest kunnen volgen met haar fotocamera.

Sloop zien we doorgaans vanaf de buitenkant, maar nu krijgen we een inkijkje van binnenuit. Fases van gestuurd instorten en opruimen volgen elkaar op en onthullen verborgen delen van een gebouw. Geschiedenis wordt voelbaar of verdwijnt. Een blik in en op de Koepel en de Vest, zoals we deze nooit meer zullen zien.

Fort Chartreuse – Luik (België)

Bijna achteloos lopen we voorbij aan vervallen huizen, gebouwen, fabrieksterreinen en verlaten schuurtjes. Een enkele keer valt ons iets op – slechts een fractie van een seconde, bijna onbewust. Ondertussen lopen we door.

Wat gebeurt er als je stil staat op zo’n moment? Als je het object in verval benadert en nieuwsgierig bekijkt. Voor mij was het een begin van een ontdekkingsreis.

De reis begint in het heden: de camera richt zich op een gebouw, een muur, een raam, naar binnen door een gat of een kapotte ruit. Ik zoom in op puin, ingestort meubilair, in onbruik geraakte machinerie, een loshangend plafond. Ik vraag me af wie er woonde of werkte en waarom er nu niemand meer is en er niemand meer naar omkijkt. De camera legt vraagtekens vast of een bekend en soms pijnlijk verleden.

Er is ook nieuw leven te zien. Algen creëren groentinten, schimmels breken hout af en roest geeft mooie kleuren en structuren tussen afbladderende verf. Verval is geen status quo, maar een mooi en spannend proces. Boeiend om te volgen; het roept verwondering op. Wat ik nu vastleg, is straks verdwenen, opgegaan in de volgende fase van het verval.

Tijdens deze expositie volg je mijn blik en mijn verwondering bij het ontdekken van de schoonheid in het verval. Voor mij is het een fascinerende reis. Verval is macaber, actief en soms wonderschoon.

Galerie SPW59 is van 10 september t/m 29 oktober elke zondag geopend van 13-17 uur. Jeannette zal dan zelf aanwezig zijn om over haar foto’s te vertellen’.

Andere dagen op afspraak 06 – 10526561

Je bent van harte welkom!

WANNEER
Zondag
13:00 – 17:00

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand