Tijd voor de Toekomst. Bewaren van heden en verleden

In tijden van twijfel aan de authenticiteit van informatie maken archieven het verschil.
INFORMATIE
In tijden van twijfel aan de authenticiteit van informatie maken archieven het verschil.

De digitale informatie bij het Noord-Hollands Archief (NHA) is veilig opgeslagen, betrouwbaar en toegankelijk. Hoe de wereld van digitaal archiveren werkt en wat er mogelijk is met data en innovatieve technieken laat het NHA van 12 juli t/m 29 september zien in de tentoonstelling ‘Tijd voor de toekomst. Bewaren van heden en verleden’ in de Janskerk in Haarlem.

Informatie is overal om ons heen. We zoeken haar op of ze komt naar ons toe. Datavolumes nemen hierdoor iedere dag toe. Eén van de grote recente vraagstukken is hoe we al die informatie veilig, betrouwbaar en toegankelijk bewaren. Dit is een megaklus voor archieven. Het NHA is hier al jaren intensief mee bezig.

Achter het archiveren van digitale informatie gaat een hele wereld schuil. Daarom geeft het NHA deze zomer een kijkje in de ‘black box’. Op een interactieve en speelse manier laat het archief zien wat er allemaal komt kijken bij het duurzaam behouden en bewaren van digitale data.

Artificial Intelligence (AI) speelt nu én in de toekomst een grote rol. Met AI kunnen beeldcollecties en oude geschriften snel en gemakkelijk doorzoekbaar worden gemaakt. De tentoonstelling ‘Tijd voor de Toekomst’ laat zien hoe je met innovatieve technieken informatie beter vindbaar maakt en meer uit data haalt. Zo werkt het NHA bijvoorbeeld ook met Linked Open Data, waardoor eigen data met andere databases worden verbonden.

Naast de tentoonstelling is bij het NHA ook de installatie ‘Through Artificial Eyes’ van kunstenaar Richard Vijgen te zien. Zijn indrukwekkende installaties over digitale data gaan de hele wereld over. In zijn installaties demonstreert Vijgen hoe AI wordt ingezet bij het doorzoeken van enorme hoeveelheden data.

Prijzen

Gratis

WANNEER
Maandag
09:00 – 17:00
Dinsdag
09:00 – 17:00
Woensdag
09:00 – 17:00
Donderdag
09:00 – 17:00
Vrijdag
09:00 – 17:00

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand