23 mrt.

The Last Poet

Voor The Last Poet laat regisseur Nita Kersten zich inspireren door The Last Poets, een collectief van dichters uit de tijd van de civil rights movement in de VS en het boek De laatste dichters dat Christine Otten over hen schreef.

Informatie

Voor The Last Poet laat regisseur Nita Kersten zich inspireren door The Last Poets, een collectief van dichters uit de tijd van de civil rights movement in de VS en het boek De laatste dichters dat Christine Otten over hen schreef.

Over The Last Poet

Met hun vlijmscherpe, activistische gedichten ondersteund door percussie, hebben zij het dichterschap geherdefinieerd. De invloed van hun werk op de hiphopcultuur en spoken word is wereldwijd nog altijd terug te horen maar wordt vaak vergeten. Kersten en toneelschrijver Maxine Palit de Jongh duiken daarom in de oorsprong van deze kunstvorm en zoomen in een rauwe, ritmische en poëtische toneeltekst in op het levensverhaal van Umar Bin Hassan, één van de meest spraakmakende leden
van het collectief. Vijf acteurs reconstrueren op het snijvlak van theater, spoken word en hiphop zijn verhaal. Umar, de stotterende jongen
die de platenspeler van zijn zusje verkoopt voor een busticket naar New York om zich aan te sluiten bij The Last Poets. Een stil kind dat opgroeit in ongelijkheid maar geïnspireerd door zijn moeder Bobby Jean en gedreven door activisme, zijn stem vindt in luid klinkende poëzie voor zijn gemeenschap.


Audio-descriptie

17 en 19 mei 2024 is er audio-descriptie aanwezig voor blind en slechtziend publiek. Voor het reserveren van een audio-descriptie gelieve telefonisch contact op te nemen met de kassa: 023-5173900.

Try outs in Haarlem altijd € 12,50

Regisseur Nita Kersten

“Samen met Maxine reisde ik naar New York om de leden van The Last Poets (inmiddels op hoge leeftijd) te ontmoeten en hun verhaal te ontdekken. Achter hun prachtige poëzie schuilt in Umar een intiem verhaal over groei, activisme en zingeving waarvan ik geloof dat het nieuwe generaties kan inspireren. Zijn persoonlijke leven kent grootse worstelingen en tegenslagen, de spoken uit zijn jeugd wist hij niet te verslaan. Maar zijn impact is onmiskenbaar. Hij voedde niet alleen de burgerrechtenbeweging van zijn tijd met geestelijke munitie maar liet met zijn collectief ook een legacy na die mij steeds opnieuw overtuigt van de kracht van taal en het belang je te blijven uitspreken.”

Tekstschrijver Maxine Palit de Jongh

The Last Poets’ zijn opgericht op de verjaardag van Malcolm X in het Marcus Garvey Park (voorheen Mount Morris Park). Abiodun Oyewole vertelde ons dat hij na de dood van dr. Martin Luther King in elke vezel van zijn lijf voelde dat hij in beweging moest komen. Daar, midden in Harlem, vlakbij het huis van grote dichter en andere inspirator, Langston Hughes, werden hun woorden in de gemeenschap geplant. De woede, het onrecht en de hoop op verandering is wat het werk van ‘The Last Poets’ onmisbaar maakt voor iedereen die voor gelijkheid strijdt. Met het maken van deze voorstelling, het uitlichten van dit prachtige en vurige werk willen Nita en ik het publiek deelgenoot maken van deze wereldgeschiedenis.’

Over regisseur Nita Kersten

Nita Kersten (1983) studeerde in 2011 af aan de Theaterschool in Amsterdam. Haar eerste producties maakte ze o.a. bij MC Theater, het Bijlmer Parktheater en op festivals. In 2016 richtte ze samen met Dionne Verwey het collectief Sir Duke op, met wie zij als Nieuwkomers bij Orkater de muziektheater hits De Blackout van 77 en Hatta en de Kom maakte. De komende jaren richt Kersten zich bij diverse gezelschappen zoals Toneelschuur Producties, Orkater en de Veenfabriek op de ontwikkeling en regie van nieuwe toneelteksten die de Nederlandse en internationale theater canon kunnen verbreden en verdiepen. Bij Toneelschuur Producties schreef en regisseerde Kersten in seizoen 2021/2022 de voorstelling Apocalyps, het verhaal van twee zussen die zich in hun ouderlijk huis terugtrekken, terwijl buiten de wereld steeds meer in verval raakt.

We Are Public

De voorstellingen van 29 maart & 3, 5, 17, 25 en 30 april zijn gratis toegankelijk voor leden van We Are Public. Reserveer hier.

Altijd met korting cultuur beleven in het centrum van Haarlem?

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en nog veel meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voorstellingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop vooral eens hangen in ons Schuurcafé!

Datum en tijd

Zaterdag 23 MAART
20:30 uur
De Schuur
Dinsdag 26 MAART
20:30 uur
De Schuur
Woensdag 27 MAART
20:30 uur
De Schuur
Donderdag 28 MAART
20:30 uur
De Schuur
Vrijdag 29 MAART
20:30 uur
De Schuur
Zaterdag 30 MAART
20:30 uur
De Schuur
Vrijdag 17 MEI
20:30 uur
De Schuur
Zaterdag 18 MEI
20:30 uur
De Schuur
Zondag 19 MEI
16:00 uur
De Schuur

Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand