Starring #25 Blauwe Ballen

Ook dit seizoen maken we weer een editie van Starring#, de jongerenproductie van Toneelschuur Producties. Marloes IJpelaar zal voor deze jubileumeditie de regie op zich nemen. In de voorstelling wordt onderzocht wat voor invloed social media en de angst om gefilmd te worden heeft op onze seksuele vrijheid.
INFORMATIE
Ook dit seizoen maken we weer een editie van Starring#, de jongerenproductie van Toneelschuur Producties. Marloes IJpelaar zal voor deze jubileumeditie de regie op zich nemen. In de voorstelling wordt onderzocht wat voor invloed social media en de angst om gefilmd te worden heeft op onze seksuele vrijheid.

Om een groep hooligans te laten stoppen met vernielen en bosvechten besluiten hun partners om tijdens een wedstrijd Van Der Sar te ontvoeren en te stoppen met het hebben van seks. Een machtig middel om hun zin te krijgen. De vrouwen verleiden hun partners om naar huis te komen met spannende berichten en uitdagende selfies, maar wanneer zij thuis komen krijgen ze een koude douche. Maar zijn de vrouwen wel zo machtig? Wanneer een van de partners de naaktfoto’s online gooit draait de macht, want heb je die wel als je in een onder­ge­schikte positie zit? Blauwe ballen is een voor­stel­ling over woede, verleiding en schaamte. Drie oerge­voe­lens die het leven in enkele seconde drastisch kunnen veranderen, losjes gebaseerd op de Griekse komedie Lysistrata van Aristophanes

Marloes over de voorstelling

Kun je wat meer over de voorstelling vertellen?
“In de voorstelling van Starring# wil ik graag onderzoeken wat voor impact social media en de angst om gefilmd te worden is voor onze seksuele vrijheid. Sex shaming, slutshaming, bangalijsten zijn termen die we veel op het nieuws horen. Feminisme krijgt veel aandacht, maar hoe is dat onder de jongeren? Hebben zij het gevoel dat ze zich in moeten houden? Of is er een nieuwe seksuele revolutie gaande met polyamoureuze relaties en gendervrijheid?

Ik vertrek vanuit het stuk Lysistrata, een komedie van Aristophanes, die handelt over de oorlog tussen Athene en Sparta. Het lukt de strijdende mannen niet tot een vrede te komen. Dan bemoeien de vrouwen zich ermee. Er volgt een heuse seksstaking van alle Griekse vrouwen, om een einde te maken aan de oorlog die hen berooft van hun echtgenoten en zonen. Het brein achter de seksstaking is de Atheense Lysistrata en uiteindelijk dwingt deze actie alle mannen tot op de knie. Het stuk is 2500 jaar oud, maar voelt actueel aan. Het zijn roerige tijden. “

Wat hoop je bij de Schuur te gaan doen? “Ik heb met veel liefde Club Lam opgezet, maar het sterke DNA van Club Lam remt me ook om te experimenteren. Ik wil graag onderzoeken wat mijn rol als regisseur inhoudt, omdat ik als schrijver en maker een sterke visie heb. Ik ben benieuwd hoe nieuwe mensen mijn rol als regisseur gaan beïnvloeden.

Bij deze Starring# ben ik zowel schrijver als regisseur. In Club Lam werk ik veel met familieopstellingen, waardoor acteurs een diepere connectie ervaren met hun personage. Ik hoop dit bij een nieuwe groep mensen ook te kunnen bereiken. Ik ben nieuwsgierig naar de perspectieven van de spelers op de thema’s en ik heb heel veel zin om ook met mannelijke acteurs te gaan werken.

De wereld een betere plek maken kan niet alleen vanuit het vrouwelijke perspectief. Alle mensen dragen pijn en een verhaal. Ik wil me graag blijven verdiepen in verschillende perspectieven, hoe zetten we deze tegenover elkaar en hoe kunnen we dan toch verbinding vinden?”

In hoeverre heb je al ervaring in het werken met jongeren? Wat hoop je te kunnen leren aan de jongeren? En wat hoop je zelf van de jongeren te leren? “Ik heb lesgegeven op enkele jeugdtheaterscholen in Limburg en ook op de HKU geef ik wel eens les. Ik heb heel veel zin om een langere tijd met jongeren te werken aan één ding. “

Hoofd Toneelschuur Producties Fabian Pikula over de komst van Marloes naar Toneelschuur Producties “Ik kijk ontzettend uit naar onze samenwerking met Marloes. Bij Club Lam schrijft ze eigentijdse voorstellingen over vrouwelijke personages die we al kennen. Ze geeft hun een nieuwe stem en relateert de huidige tijdgeest aan hun belevingswereld. Dit past goed bij de werkwijze van Toneelschuur Producties. Marloes heeft de ambitie om ook met jongeren te werken, en die kans geven we haar graag met deze Starring# geïnspireerd op Lysistrata.

Lees een interview met Club Lam

Onder 30

Jonger dan 30? Ga dan voor het vaste lage bedrag van € 11 naar deze voorstelling! Kies bij het afrekenen van de voorstelling de optie ‘Onder 30’ voor het gereduceerde tarief.

WANNEER
Donderdag 20 april
20:00
Vrijdag 21 april
20:00
Zaterdag 22 april
20:00

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand