Salomonsoordeel – in de woonkamer

Maak deel uit van een intiem en interactief theaterproject over de Nederlandse asielprocedure in een Haarlemse huiskamer. Geselecteerd voor Nederlands Theater Festival en winnaar van de Regieprijs 2022.
INFORMATIE
Maak deel uit van een intiem en interactief theaterproject over de Nederlandse asielprocedure in een Haarlemse huiskamer. Geselecteerd voor Nederlands Theater Festival en winnaar van de Regieprijs 2022.

Verwacht geen eenzijdig verhaal: de avond toont de grote dilemma’s binnen de asielprocedure doordat Ilay den Boer deze zelf heeft ervaren en de complexiteit ervan blootlegt. Vanuit de overtuiging dat we met z’n allen verantwoordelijk zijn voor de omgang met vluchtelingen, vraagt Ilay het publiek om gezamenlijk tot een rechtvaardig besluit te komen.

Daarom reist Ilay met zijn verhaal ook langs huiskamers om bewoners en hun bezoekers uit te nodigen om samen na te denken en gezamenlijk tot een rechtvaardig besluit te komen. Maar wat betekent dat? Kunnen we besluiten nemen vanuit de huidige procedure en politiek of moeten er aanpassingen komen? Een project dat niet enkel een verhaal komt vertellen, maar ook wil leren van de bezoekers.

Om research te doen voor dit project werkte Ilay den Boer negen maanden als een beslis- en gehoormedewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de interviews met asielzoekers en uiteindelijk beslissen of hun verhaal het recht biedt om hun een vluchtelingenstatus te geven

De voorstelling was in eerder in de Schuur en in woonkamers te zien. Vanwege het succes wordt deze belangrijke voorstelling nogmaals in woonkamers in de buurt gespeeld.

Deze voorstelling vindt plaats op locatie op vier verschillende avonden in vier huiskamers in Haarlem en omstreken. Per avond is er plek voor 10 tot 50 bezoekers, afhankelijk van de locatie. Het adres van de betreffende locatie vind je op je ticket.

De huis­ka­mer­voor­stel­lingen zijn onderdeel van het theaterproject van Salomonsoordeel dat uit meerdere versies bestaat. Eerder vond er een grotere versie plaats bij de rechtbank Noord-Holland, Haarlem.

Schuur coproducent
Salomonsoordeel Haarlem

De Schuur ondersteunt binnen haar sociaal-artistieke programmalijn, drie theatermakers die met hun werk zich begeven in het sociaal-maatschappelijke veld en het theaterveld. Met dank aan het VSBfonds.
Theatermaker en documentairemaker Ilay den Boer (woonachtig in Haarlem) is één van deze drie makers.

Ilay’s projecten baseren zich op persoonlijke ervaringen en verhouden zich tot de maatschappelijke actualiteit. Zo werkte hij o.a. bij de IND, de rechtbank Amsterdam, een asielzoekerscentrum en Het Leger des Heils om op basis van deze ervaringen theatrale documentaires te maken. Salomonsoordeel is zijn meest recente project waarmee hij langs woonkamers, theaters en bedrijven, instellingen reist. Hij heeft al veel steden bespeeld, en deze maand dus ook zijn eigen thuisstad Haarlem. Hierbij wordt hij ondersteund door het VSBfonds.

Podcast

Journalist Lex Bohlmeijer maakte voor De Correspondent een podcast over dit project. Bekijk en beluister de teaser hier.

Of luister de hele podcast (55 min)

WANNEER
Dinsdag 28 maart
19:30
Donderdag 30 maart
19:30
Vrijdag 31 maart
19:30
Zaterdag 1 april
19:30

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand