Zoek
Sluit dit zoekvak.

01 jun.

Prachtige Pianokwintetten in de Nieuwe Kerk te Haarlem

Op zaterdag 1 juni, 15:30u, zal het romantische pianokwintet van R. Vaughan Williams én het schitterende ‘Forellenkwintet’ van F. Schubert klinken in de Nieuwe Kerk Haarlem!

Informatie

Op zaterdag 1 juni, 15:30u, zal het romantische pianokwintet van R. Vaughan Williams én het schitterende ‘Forellenkwintet’ van F. Schubert klinken in de Nieuwe Kerk Haarlem!

Op het laatste concert van het seizoen 2023-2024 zullen 5 gelauwerde musici de Nieuwe Kerk in vuur en vlam zetten met twee Prachtige Pianokwintetten.

Ralph Vaughan Williams componeerde zijn enige Pianokwintet in 1903; hij schreef het voor een wat ongebruikelijke combinatie binnen het genre, namelijk voor piano, viool, altviool cello en contrabas. Franz Schubert ging hem daarin met zijn beroemde Forellenkwintet voor. Tijdens het componeren was Vaughan Williams nog onder invloed van de muziek van Johannes Brahms, later ging hij bij Maurice Ravel in de leer en kreeg zijn muziek ook diens invloeden te verwerken. Het eerste deel klinkt vol en orkestraal, deel twee laat de bekende lyrische kant van Vaughan Williams horen en deel drie is een thema met variaties (Fantasia quasi variazioni).

Franz Schubert ging vaak op pad met zijn vriend de baritonzanger Johann Vogl (1786 – 1840). Op één van deze reizen voelde Schubert zich zeer gelukkig, wat opmerkelijk was omdat hij meestal depressief was. Echter nu niet; de zon scheen, de geuren waren bedwelmend en de natuur toonde haar pracht en praal. Aanleiding voor Schubert om zijn meesterwerk, het ‘Forellenkwintet’  (1819) te schrijven.Het vijfdelige kwintet dankt zijn populariteit met name aan het vierde deel waarin zes variaties op het lied ‘Die Forelle’ klinken. In Die Forelle (dat Schubert reeds in 1817 had geschreven) zwemt een forel vrolijk spetterend door het water, niet wetende dat een visser hem spoedig aan de haak zal slaan.

De delen: 1. Allegro Vivace – 2. Andante – 3. Scherzo Presto – 4. Andantino Thema met variaties – 5. Allegro

musici:

Olga Caceanova -viool

Simone van der Giessen -altviool

Pieter de Koe -cello

Ying Lai Green -contrabas

Ivana Alkovic -piano

Datum en tijd

Zaterdag 01 JUNI
15:30 uur
Nieuwe Kerk

Prijzen

€ 5,00 – € 20,00

Welkom in Haarlem

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand