Orlando

‘I’m sick to death of this particular self. I want another.’ Orlando is de fictieve biografie van een personage dat drie eeuwen leeft en in die tijd voortdurend verandert van omgeving, sociale klasse, rol en identiteit.
INFORMATIE
‘I’m sick to death of this particular self. I want another.’ Orlando is de fictieve biografie van een personage dat drie eeuwen leeft en in die tijd voortdurend verandert van omgeving, sociale klasse, rol en identiteit.

De jonge edelman Orlando probeert zijn zwalkende hart ergens aan vast te klampen. Hij wil iets vinden wat hem richting geeft en zwerft drie eeuwen lang van ontmoeting naar ontmoeting. Wie voelt zich nog op zijn plek of trouw aan zichzelf? Honderd jaar geleden schreef Virginia Woolf al een verhaal over een zoekend mens dat voortdurend in een hokje wordt gedwongen door anderen, maar die pogingen doet om daar telkens aan te ontsnappen.

Orlando is een personage dat drie eeuwen leeft en in die tijd keer op keer verandert: van omgeving, sociale klasse, rol en sekse. Van zoekende jonge edelman tot succesvol schrijfster — steeds opnieuw verhoudt Orlando zich tot de veranderde normen en verwach­tingen van zijn/​haar tijd.

Loek de Bakker gaat in dit turbulente verhaal op zoek naar verstilling, twijfel en reflectie. In een humorvolle en muzikale voor­stel­ling volgen we de levens­lus­tige Orlando in een reeks ontmoe­tingen waarin hij/​zij zich steeds opnieuw vormgeeft, op zoek naar zichzelf. Een voor­stel­ling als een zwaard­ge­vecht, even kwetsbaar als gedurfd. Met livemuziek gecom­po­neerd door Reinier van Harten.

Loek de Bakker over Orlando

In het fascinerende spel met identiteiten viel me op hoe eenzaam Orlando is. Alsof hij steeds niet op z’n plek is. De eerste woorden die de puberende Orlando spreekt zijn: ‘Ik ben alleen’. Drie eeuwen lang zoekt Orlando naar de zin van het leven, de liefde, naar iemand waarin hij/zij zich herkent. Wat mij aanspreekt is Orlando’s zoektocht naar zijn identiteit als geliefde, als schrijver, als volwassene. Het is opmerkelijk dat Orlando zo weinig reflecteert op alle identiteiten die hij/zij aanneemt en zo weinig problematiseert. Een luxepositie wat mij betreft. Met een beetje jaloezie kijk ik daarnaar. ‘Orlando’ gaat over de zoektocht naar wie we zijn, hoe we onze plek vinden en hoe daar soms aanpassingsvermogen voor nodig is. Steeds terugkerend is de vraag: wie bepaalt wie we zijn? Wijzelf of onze omgeving? Maar ook over het plezier en de mogelijkheden die een niet zo vastomlijnde identiteit met zich meebrengt.

Over regisseur Loek de Bakker

Loek de Bakker studeerde in 2016 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht met een eigenzinnige versie van Ibsens Hedda Gabler. Tijdens zijn afstuderen liep hij stage bij Toneelgroep Oostpool en het Nationale Theater/HNTjong. In het Schuur Atelier van Toneelschuur Producties maakte hij de voorstelling This will end in tears en zijn voorstelling THE VERY TIRED GIRL was te zien op theaterfestival de Parade.

In seizoen 2017/2018 maakte hij de trailervoorstelling Flikflak bij Het Laagland en regisseerde hij bij Toneelschuur Producties Starring #21: Dorian Gray, gebaseerd op de roman van Oscar Wilde. In seizoen 2021/2022 maakte hij bij HNTjong de voorstelling Supernormaal en bij Toneelschuur Producties Het leven zelf, naar de gelijknamige roman van Roelof ten Napel.

In zijn voorstellingen creëert Loek secuur vormgegeven werelden waarin personages op zoek zijn naar houvast, erkenning en verbinding. Met veel compassie en humor onderzoekt hij hoe we worden wie we zijn en hoe we ons verhouden tot de ander.

Geen Toneelschuur Producties missen? Koop een try-out pakket.

Er zijn vier nieuwe Toneel­schuur Producties op komst. Wil je er geen een missen? Koop dan het Toneel­schuur Producties try-out pakket. Voor €40 zit je het hele seizoen vooraan bij de eerste try-out van iedere productie.

ORLANDO | Loek de Bakker | di 17 okt ’23

SUPER­PO­SI­TION | Vanja Rukavina | za 4 nov ’23

HUIS VAN TROJE | Mateusz Staniak | za 2 mrt ’24

THE LAST POET | Nita Kersten | za 23 mrt ’24

Koop je try-out pakket hier. deze blijft tot 13 oktober te koop

Altijd met korting cultuur beleven in het centrum van Haarlem?

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en nog veel meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voorstellingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop vooral eens hangen in ons Schuurcafé!

We Are Public

De voorstelling van zaterdag 14 oktober is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public. Reserveer hier.

WANNEER
Zaterdag 14 oktober
20:00
Dinsdag 17 oktober
20:00
Woensdag 18 oktober
20:00
Donderdag 19 oktober
20:00
Vrijdag 20 oktober
20:00
Zaterdag 21 oktober
20:00
Vrijdag 1 december
20:00
Zaterdag 2 december
20:00
Zondag 3 december
16:00

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand