Ontdek Maarten van Heemskerck in drie musea
De eerste overzichtstentoonstelling ooit over Maarten van Heemskerck (Heemskerk, 1498 – Haarlem, 1574) is van 28 september 2024 tot en met 19 januari 2025 te zien in het Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Alkmaar en Teylers Museum. Elk museum toont – 450 jaar na zijn dood – een periode uit de fascinerende loopbaan van deze invloedrijke en succesvolle kunstenaar. Ontdek het expressieve, theatrale en vernieuwende werk van deze 16de-eeuwse meester van de noordelijke Nederlanden.
Vernieuwer met lef
In het Frans Hals Museum staat het vroege werk van Heemskerck centraal, gecombineerd met dat van tijdgenoten als Jan van Scorel en Jan Gossart. Van zijn religieuze schilderijen vol expressie tot zijn levensechte portretten van de opkomende burgerij, compleet met rimpels. Heemskerck toont lef met zijn vernieuwende, realistische manier van schilderen.
Restauratie
Absoluut hoogtepunt in het Frans Hals Museum is het schilderij De heilige Lucas schildert de Madonna (1532) dat voor deze tentoonstelling is gerestaureerd. Tijdens de intensieve behandeling is deze indrukwekkende legende zo veel mogelijk teruggebracht tot zijn oorspronkelijke vorm en uitstraling. Het grote stuk is in twee delen gesplitst, zoals het ruim vier eeuwen geleden door Heemskerck opgezet is. Bovendien is de originele achtergrond weer te zien.
Praktische informatie
Ontdek Maarten van Heemskerck in Haarlem en Alkmaar. Bij de tentoonstelling is een gratis audiotour beschikbaar. Voor deze tentoonstelling geldt een eenmalige toeslag van €4,50.
Rondom de tentoonstelling
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus over het leven en het werk van Maarten van Heemskerck van de hand van Ilja Veldman, internationaal erkend Heemskerck-deskundige, met een bijdrage van Jessica Roeders en Mireille te Marvelde, restauratoren van het Frans Hals Museum, over de materialen en technieken van Heemskerck. De publicatie – de eerste over de volle breedte van Heemskercks oeuvre – wordt uitgegeven door WBOOKS in een Nederlandstalige en Engelstalige editie.