Katatonia + Sólstafir

Twee gerespecteerde grootmeesters van melancholie
INFORMATIE
Twee gerespecteerde grootmeesters van melancholie

Er kruipt een ijselijke kou richting Nederland met de komst van Katatonia en Sólstafir diep in de winter van 2023. De twee gerespecteerde grootmeesters van melancholie hebben de handen ineen geslagen en samen presenteren ze de Twilight Burials Tour. Al meer dan een kwart eeuw geven beide artiesten de voorkeur aan de emotionele lading die muziek met zich meebrengt. Hun wereld is er een waarin ‘heavy’ een natuurkracht is; daar waar progressie van binnenuit komt en de muzikale output aan de buitenkant is veranderd en in niets meer lijkt op de extreme metal uit de begin dagen.

Het Zweedse Katatonia staat vanaf de eerste platen ‘Dance of December Souls’ en ‘Brave Murder Day’ bekend om haar grootse en melancholische sound. Na de millenniumwisseling verwierf de groep veel aanzien in de metalscene en daarbuiten met platen als ‘The Great Cold Distance’ en ‘Night Is The New Day’. Albums waar de black metal sound van weleer was doorontwikkeld tot een meer doomy, stemmig en aansprekend geheel. Hiervan is het elfde studioalbum ‘City Burials’ het meest recente wapenfeit. Uitgebracht in april 2020 is de plaat qua aandacht wat ondergesneeuwd door de corona-pandemie, maar is er zeker niet minder om en vangt het weer die typische meeslepende Katatonia sound.

Sólstafir maakte een soortgelijke ontwikkeling door. Ook deze groep begon ooit als rauwe black metalband dat het viking-verleden en de arctische natuurkrachten verheerlijkten. Tegenwoordig staat het IJslandse gezelschap juist bekend om de aangrijpende postrock met ontroerende vocalen en spannende instrumentatie die doet denken aan landgenoten Sigur Rós. Vastgelegd op het geniale magnum opus ‘Köld’, dat in 2009 de band vanuit het niets de jaarlijsten in knalde en natuurlijk de “hit” bevat ‘Love Is The Devil (And I Am In Love)’. Op het nieuwste album ‘Endless Twilight of Codependent Love’ slaat het kwartet een brug naar ouder werk, zonder echt terug te gaan en daarbij een volgende stap zet in de ontwikkeling van Sólstafir.

WANNEER
Vrijdag 17 februari
19:00–22:30

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand