Jij bent van mij – de kant van Ada

In 1999 was Nederland in de ban van de verkrachting en moord op de toen zestienjarige Marianne Vaatstra. De moordenaar, de 45-jarige veehouder Tille, werd pas dertien jaar later gearresteerd. In deze theatermonoloog, gespeeld door Lotte Dunselman (bekend van o.a. Toneelschuurproducties) wordt de kant van het verhaal van zijn vrouw Ada verteld. Vanaf het moment van de arrestatie van Tille tot de dag van vandaag: want Tille komt binnenkort vrij...
INFORMATIE
In 1999 was Nederland in de ban van de verkrachting en moord op de toen zestienjarige Marianne Vaatstra. De moordenaar, de 45-jarige veehouder Tille, werd pas dertien jaar later gearresteerd. In deze theatermonoloog, gespeeld door Lotte Dunselman (bekend van o.a. Toneelschuurproducties) wordt de kant van het verhaal van zijn vrouw Ada verteld. Vanaf het moment van de arrestatie van Tille tot de dag van vandaag: want Tille komt binnenkort vrij...

Over de theatervoorstelling Jij bent van mij – de kant van Ada

In 2018 verscheen de roman Jij bent van mij van Peter Middendorp (shortlist Bookspot Literatuurprijs, winnaar Groninger Boekenprijs). Het boek is gebaseerd op de zaak Vaatstra, maar vertelt een eigen verhaal over moordenaar Tille, zijn vrouw Ada, hun kinderen en het dorp. Dertien jaar lang wist Ada van niks, of wel? Had ze kunnen weten dat haar man een verkrachter en een moordenaar was? In welke werkelijkheid leefde ze zelf? Wat was haar aandeel? Wat is haar schuld? En hoe leef je door, nadat zoiets uitkomt? Deze monoloog, gespeeld door Lotte Dunselman, vertelt Ada’s verhaal.

Dunselman: “Wat ik zo intrigerend vind aan Ada is haar verhouding met ‘de waarheid’. Ik kan niet anders denken dan dat ze deze naar haar hand heeft gezet, zoals wij allemaal in zekere mate doen. Of het nou bewust of onbewust ging, ze heeft een andere kant op gekeken. En als ze echt helemaal van niks heeft geweten, dan heeft de waarheid háár niet aangekeken.”

Over Mevrouw Ogterop

Mevrouw Ogterop is opgericht door Schouwburg Ogterop in Meppel met als doel om eigenzinnig toneel op Drentse bodem te ontwikkelen. De producties zijn toneelmatig, met een maatschappelijke relevantie en met oog voor kwaliteit. De artistieke leiding is in handen van Lotte Dunselman.

Over Peter Middendorp

Peter Middendorp (Emmen, 1971) brak in 2014 door met Vertrouwd voordelig (winnaar Groninger Boekenprijs, longlist Libris Literatuur Prijs), een aangrijpende, humoristische roman over zijn jeugd in een Blokker-winkel in Emmen. In 2018 verscheen het bejubelde Jij bent van mij (shortlist Bookspot Literatuurprijs, winnaar Groninger Boekenprijs). Sinds 2012 is Middendorp ook columnist bij de Volkskrant.

Over Lotte Dunselman

Lotte Dunselman speelt onder andere bij het Noord Nederlands Toneel, NTGent, Dood Paard, Toneelschuur Producties Haarlem, Het Zuidelijk Toneel en tg ECHO. Sinds 2021 is zij artistiek leider, maker en actrice bij Productiehuis Mevrouw Ogterop.
Voor de rol van Anna in De Poolse Bruid van het Noord Nederlands Toneel en tgECHO werd Lotte in 2020 genomineerd voor de Theo d’Or, prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol. Voor haar rol in Volpone, door Dood Paard, ontvangt Lotte in 2017 de Colombina. De solovoorstelling Zotte Zorgen wordt in 2011 genomineerd voor de VSCD Mimeprijs.

De pers over de roman ‘Jij bent van mij’

“Een geweldig vernuftige roman. (…) Het ijzersterke Jij bent van mij blijft nog lang onder je huid zitten.” (NRC HANDELSBLAD ★★★★★)
“Een aangrijpende roman. Waarheidsgetrouwer, genuanceerder en juist daardoor gruwelijker dan de meest realistische reconstructie.” (HET PAROOL)
“Een meesterlijke proeve van taal- en stijlbeheersing.” (TROUW)
“Ik neem mijn hoed af voor Peter Middendorp, die een wonder heeft verricht, het wonder van de literatuur: de ongemakkelijke vereenzelviging met een zogenaamd monster. Jij bent van mij is een lange, koude huivering.” (TOMMY WIERINGA)

Driedelige serie

Jij bent van mij – de kant van Ada is onderdeel van een serie van drie voorstellingen over het spelen van rollen die Lotte Dunselman voor Mevrouw Ogterop ontwikkelt: “In dat spelen schuilt voor mij iets essentieels. Iedereen neemt in het dagelijkse leven nemen rollen aan en krijgt rollen toebedeeld. Die rollen stellen ons in staat om samen te leven met anderen, om aspecten van onze persoonlijkheid uit te leven én te verbergen. En als de werkelijkheid te zwaar wordt, zoals voor Ada, is fantasie vaak een redmiddel. Haar huis werd het podium voor een toneelstuk dat aan de waarheid geen ruimte bood.”

Altijd met korting cultuur beleven in het centrum van Haarlem?

Bij de Schuur ben je 7 dagen per week welkom voor theater, film, woordkunst en nog veel meer. Ben je onder de 30? Dan ga je naar veel voorstellingen voor slechts €11,-. En blijf na afloop vooral eens hangen in ons Schuurcafé!

WANNEER
Woensdag 7 februari
20:00

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand