“Is Jazz Music Too”- een ode aan de Canadese sopraan Éva Gauthier (1885-1958).

Stichting Close-Up Classics organiseert op 2 juni a.s. om 20.00 uur in Sociëteit Vereeniging in Haarlem op de Zijlweg 1 een concert met Duo Ijlstra-Garcia Met Femke Ijlstra, saxofoon en Célia Garcia-Garcia, piano.

“Is Jazz Music Too”- een ode aan de Canadese sopraan Éva Gauthier (1885-1958).

Zij brengen een theatrale ode aan sopraan Éva Gauthier met muziek van onder meer Gershwin, Ravel, Milhaud, Berlin & Lauba.

Éva was een vrouw, artiest, en een luis in de pels. Het antwoord van Éva Gauthier op de vraag of jazz ook muziek is, zou een volmondig “ja” zijn geweest. Maar niet iedereen kon zich in haar opvatting vinden, zo bleek op 1 november 1923 toen ze samen met Gershwin haar concert “Recital of Ancient and Modern Music for Voice” in de Aeolian Hall in New York opvoerde. Ze waagde het jazz naast klassiek te plaatsen in een “serieus” concert. Het muzikale establishment stond op de achterste benen. Jazz was geschikt is om op te dansen, maar niet om gepresenteerd te worden in een concert. 

Dat was 1923. Maar hoe denken we hier anno 2020 eigenlijk over? Duo IJlstra-García gaat op zoek.

In haar tijd werd Éva de “high priestess of modern song” genoemd. 

Ze reisde als zangeres de hele wereld over, van Italië naar Japan, van New York tot Scheveningen. In 1914 koos ze definitief voor haar zangcarrière, verhuisde naar New York en liet haar man en kind in Indonesië achter. Ze bracht talloze composities in première en werkte nauw samen met componisten zoals Maurice Ravel, George Gershwin en Igor Strawinsky. Ze was de schakel tussen Ravel en Gershwin; tussen klassieke muziek, jazz en folkmuziek.

 

Saxofoon en concept: Femke IJlstra

Piano en concept: Celia García-García

Teksten: Corinne Heyrman

Regie en Dramaturgie: Annechien Koerselman

Illustratie: Eline Jetten

Kaartprijzen: € 17,50 t/m 30 jaar (korting) en € 27,50 voor 30+ (regulier) 

Drankjes verkrijgbaar aan de bar.

Datum en tijd

Prijzen

€ 17,50 – € 27,50

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand