Het waarom beantwoord

Wanneer de moeder van Mathieu Wijdeven een gedicht van haar overgrootvader citeert, besluit hij uit te zoeken wat hij te weten kan komen over zijn voorvader.
INFORMATIE
Wanneer de moeder van Mathieu Wijdeven een gedicht van haar overgrootvader citeert, besluit hij uit te zoeken wat hij te weten kan komen over zijn voorvader.

Wanneer de moeder van Mathieu Wijdeven een gedicht van haar overgrootvader citeert, besluit hij uit te zoeken wat hij te weten kan komen over zijn voorvader genaamd G.G.T. Rustwijk (1862-1914). Tijdens zijn zoektocht krijgt hij Het waarom beantwoord in handen, een door Rustwijk geschreven theatertekst die hij in 1911 voordroeg als onemanshow in Paramaribo.

Bij het lezen van het theaterstuk beseft Mathieu dat hij Rustwijk moet eren met een eigen onemanshow. In Het waarom beantwoord poogt hij zijn betovergrootvader opnieuw tot leven te wekken. Via het verhaal over zijn zoektocht roept hij het verleden op. Dit leidt tegelijkertijd tot vragen over zijn identiteit in het Nederland van nu.

Mathieu Wijdeven (Tilburg, 1991) studeerde in 2014 af aan de Toneelacademie Maastricht als theatraal performer. Zijn werk begint vanuit een fascinatie voor de symbiotische relatie die mensen aangaan met objecten. Via abstracte sculpturen nodigt hij het publiek uit om over persoonlijke en existentiële thema’s na te denken. Daarnaast vormt hij samen met Nick Bos het collectief Firma Draak en speelde hij onder andere bij performance collectief URLAND, regisseur Davy Pieters en Tryater. Het waarom beantwoord is de eerste productie die Mathieu maakt onder de vleugels van Productiehuis Theater Rotterdam.

Het waarom beantwoord ontving een nominatie voor de BNG Bank Theaterprijs 2022 én een nominatie (samen met Raoul de Jong) voor de Toneelschrijfprijs 2022.

De BNG jury: “Wijdeven, gevoed door het toneelstuk van zijn betovergrootvader, ontpopt zich als activist en zo ontstijgt de voorstelling het persoonlijke verhaal en wordt de vertelling universeel en zeer actueel. Zo weet Wijdeven op zachte, maar indringende wijze de gespannen koloniale relatie tussen Nederland en Suriname invoelbaar te maken.”

WANNEER
Zaterdag 11 februari
20:00

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand