Centraal in het werk van Hagoort staat een fascinatie voor de relatie tussen mens en architectuur, en haar werk weerspiegelt deze interesse op een subtiele en poëtische manier. Al fotograferend, tekenend, schilderend, lijmend, riso-printend, frotterend en wevend ontstaan er bouwsels van papier en textiel, verf en inkt, grafiet en glansgaren, was en glas. Resultaten van nieuwsgierig onderzoek naar een architectuur van verval en wederopbouw, huizig en stads, herbergzaam en onherbergzaam, donker en licht.
Zoals het beeld van een archetypisch woonblok, gefundeerd op een toevallige, maar zeer welkome naad in de stof. Beton brut in een landschap van textiel met print en rafel, gevat in een grid van rode ruiten van een versleten doek. Een zachtgele laag bijenwas houdt alles bij elkaar – zolang als ‘t duurt.
Zoals een jas om in te wonen, althans toen. Maar nu met huid en haar gefileerd tot zijn essentie: een plattegrond van verschoten panden. Een geweven landschap van flarden mouw en voering in meer kleuren en knopen dan gedacht.
Zoals haar eens opwaaiende zomerjurk in de zonnige achtertuin, nu gesublimeerd tot een exacte rechthoek van opvallend veel structuren en tinten wit.
Mirjam Hagoort (1961) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1980-1985)en de Academie voor Beeldende Kunsten Rotterdam (1985-1986). Zij woont in Amsterdam en werkt aan het IJ in Amsterdam-Noord.
Onder de naam ‘Steen/Papier/Schaar’ biedt deze expositie bezoekers een uniek overzicht van Hagoorts oeuvre uit verschillende fasen van haar carrière, waaronder tekeningen, collages en textiele werken.
Opening: vrijdag 21 april om 17.00 uur door Marlies Kleiterp, hoofd tentoonstellingen De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam.