Epos van de Geest

Met trots presenteert het Museum van de Geest de tweede Masterpiece tentoonstelling sinds de koninklijke heropening in 2020.
INFORMATIE
Met trots presenteert het Museum van de Geest de tweede Masterpiece tentoonstelling sinds de koninklijke heropening in 2020.

Na Marlene Dumas neemt de veelzijdige Frans-Nederlandse kunstenaar Laurence Aëgerter het stokje over met de solotentoonstelling ‘Epos van de Geest: op het kruispunt van zorg en geest’. Uniek werk in deze tentoonstelling is het 38,5 meter lange wandkleed Epic of the Mind. 

Speciaal voor de nieuwe tentoonstelling ‘Epos van de Geest’ creëerde Aëgerter het monumentale wandkleed Epic of the Mind. Dit indrukwekkende werk, van maar liefst 38,5 meter breed en 3 meter hoog, is een eerbetoon aan de wonderbaarlijke menselijke geest met zijn rijkdom aan verbeeldingen en zijn kwetsbaarheid. Documenten en objecten uit de historische collectie van het Museum van de Geest spelen een grote rol. Net als een modern tapijt van Bayeux, neemt het werk de toeschouwer mee op een ontdekkingsreis. Deze reis is een verbeelding van de geest als uit een droom die zich ontvouwt tegen een achtergrond van abstract landschappen die in elkaar overvloeien, nu eens sereen dan weer dramatisch of extatisch. Het wandkleed wordt steeds in delen van 6 meter worden getoond.

Het unieke textiele kunstwerk is ontwikkeld in samenwerking met meesterwever Stef Miero van TextielLab, het kennisinstituut van het Textielmuseum in Tilburg.

Naast dit nieuwe werk zijn in ‘Epos van de Geest’ andere kunstwerken van Aëgerter gepresenteerd, waarbij geestelijke gezondheid en kunst met elkaar verweven zijn. Zo is ook het kunstproject Photographic Treatment © te zien gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek door Aëgerter en Nederlandse experts uit de neurologie, geriatrie en psychologie. Opnieuw is te zien de video-installatie LEVIATHAN waarmee Aëgerter reflecteerde op het controversiële gebruik van de isoleercel. En in de historische ommuurde voortuin van het museum wordt fotografie gecombineerd met geneeskrachtige planten.

‘Epos van de Geest’ is nu te zien tot en met 23 juni 2024 bij het Museum van de Geest in Haarlem.

Laurence Aëgerter

Laurence Aëgerter is een Frans-Nederlands kunstenaar. Haar werk bestaat uit fotografische series, site-specifieke installaties, gemeenschapsprojecten, wandkleden en kunstenaarsboeken. Het oeuvre beweegt zich op het kruispunt van kunst, wetenschap en maatschappij. Zij realiseert en verrijkt haar werk met leken, professionals uit de medische wereld, ambachtslieden en wetenschappers.

Naast exposities in Museum van de Geest, Fries Museum, Fotomuseum Rotterdam en de Hermitage Amsterdam werd haar werk afgelopen jaren internationaal getoond in Musée du Petit Palais Parijs, MAMAC Nice, Fondation Colectània Barcelona en Les Rencontres de la Photographie Arles.

Prijzen

€ 0,00 – € 20,00

WANNEER
Woensdag
11:00 – 17:0011:00 – 17:00
Donderdag
11:00 – 17:0011:00 – 17:00
Vrijdag
11:00 – 17:0011:00 – 17:00
Zaterdag
11:00 – 17:0011:00 – 17:00
Zondag
11:00 – 17:0011:00 – 17:00

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand