Op haar geheel eigen wijze vraagt Dolly al 35 jaar aandacht voor mensenrechten in het algemeen, en de acceptatie van LHBT+ in het bijzonder. Een goede reden voor Verwey Museum Haarlem om feestelijk uit te pakken met een kleurrijke en urgente overzichtstentoonstelling en een zeer gevarieerd publieksprogramma vol inspirerende activiteiten.
Op de expositie kan het publiek zien hoe Dolly Bellefleur de afgelopen decennia intensief heeft samengewerkt met fotografen, illustratoren, vormgevers, dichters, ontwerpers en beeldend kunstenaars om ‘zware’ onderwerpen als discriminatie, pesten, uitsluiting, diversiteit en inclusiviteit op een ‘luchtige’ wijze bespreekbaar te maken bij een breder publiek. De bezoeker waant zich in een Wunderkammer in alle kleuren van de regenboog waarin je aandacht wordt getrokken door flamboyante kostuums, foto’s, videoclips, cartoons, objecten en muziek. Via het persoonlijke verhaal van Ruud Douma alias Dolly Bellefleur krijgt de bezoeker, aan de hand van uniek beeldmateriaal, ook een bijzonder inkijkje in 35 jaar LHBT+-emancipatiestrijd in Nederland.
Haarlemse Stedenmaagd
Sinds haar debuut in 1989 is Dolly uitgegroeid tot een boegbeeld van de LHBT+-beweging. Voor haar tomeloze inzet voor gelijke rechten mocht ‘Frau Antje van het Verkeerde Kantje’ diverse onderscheidingen ontvangen waaronder de Andreaspenning, de Bob Angelo Penning en de Kenau Hasselaerprijs. Vanaf 2004 presenteert La Bellefleur zich ook als ‘Haarlemse Stedenmaagd’. Een rol die haar op het lijf is geschreven. Een stedenmaagd wordt in de literatuur immers omschreven als ‘een vrouw, die staat voor de diversiteit in de stad, los van religie en andere overtuigingen‘. Op de expo wordt uitgebreid stilgestaan bij deze en andere rollen van Dolly.
Naast de expositie biedt Verwey Museum Haarlem samen met Dolly Bellefleur een gevarieerd publieksprogramma voor jong en oud.