De wanen

“De wanen, het theaterdebuut van Ingmar Heytze, is wondermooi.” "Pulinckx laat je in de ziel kijken. Diens “Doe maar gek, dan doe je gewoon!” werkt na. Troostend en bevrijdend." ★★★★★ Trouw
INFORMATIE
“De wanen, het theaterdebuut van Ingmar Heytze, is wondermooi.” "Pulinckx laat je in de ziel kijken. Diens “Doe maar gek, dan doe je gewoon!” werkt na. Troostend en bevrijdend." ★★★★★ Trouw

De wanen ging afgelopen september in première in het Bellevue Lunchtheater in Amsterdam. Pers en publiek waren razend enthousiast, met een continue uitverkochte Palonizaal tot gevolg. Vanwege de bijzondere band tussen de Schuur en (oud-Toneelschuur Producties) regisseur Olivier Diepenhorst is de voorstelling nu twee avonden lang exclusief te zien in onze benedenzaal.

Olivier Diepenhorst: “Na zeven jaar lang vaste maker bij Toneelschuur Producties te zijn geweest, heb ik in 2020 mijn vleugels uitgeslagen en veilige nest verlaten. Voor mij voelt het daarom een beetje als thuiskomen om nu met deze voorstelling in de Schuur te mogen staan. En extra leuk nu ik zelf inwoner van Haarlem ben. De wanen is een intieme voorstelling die mij heel dierbaar is vanwege de samenwerking met Ingmar Heytze en Alwin Pulinckx en die we nu speciaal voor de Schuur in een grote zaal versie gaan spelen.”

In een maatschappij die meer focust op successen dan kwetsbaarheid is De wanen een voorstelling die ruimte geeft aan de onaangepaste geest. Over de vrijheid van fantasie en de realiteit van onze verbeelding.

Ingmar Heytzes fascinatie voor wanen begon al op jonge leeftijd met zijn moeders verhalen uit haar tijd in de ‘krankzinnigenzorg’ en werd versterkt door een reisfobie, die hem ruim tien jaar aan Utrecht bond. In 2011 onderzocht hij tijdens een residentie in kunstenaarsverblijf Het Vijfde Seizoen (eerder in gebruik als bezigheidsruimte voor ‘onrustige mannen en vrouwen’) alle mogelijke psychiatrische stoornissen en schreef mee aan De Atlas van wanen. Een dichtbundel over de mooiste en meest verschrikkelijke wanen.

Hoewel de residentie allemaal ander materiaal opleverde, is die dichtbundel er nooit gekomen.

Na een vruchtbare eerdere samenwerking met regisseur Olivier Diepenhorst (Eenzame begeerte, Theatergroep Suburbia, 2017) ontstond het idee om de Atlas uit te werken tot een toneeltekst: De wanen. Een monoloog met vele gezichten, met acteur Alwin Pulinckx als krachtig middelpunt.

“Op een ochtend sta ik in de keuken met al dan geen koffie in al dan niet mijn hand, en ik weet niet meer waar ik begin en waar de rest van de wereld ophoudt.

Ik ben volmaakt doorwaadbaar.

Je kunt het je niet voorstellen.

Maar ik wel. Ik kan niet anders.”

Met een kleine twee weken repetitietijd met regisseur Olivier Diepenhorst nam Alwin Pulinckx de rol over van Abke Haring. Ook zijn prestatie werd in diverse media geprezen, evenals het decor, het lichtontwerp en de muziek.

WANNEER
Vrijdag 27 januari
20:30
Zaterdag 28 januari
20:30

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand