Zorg is steeds meer verworden tot een duur en niet zelden schaars product. We menen daar recht op te hebben, maar in hoeverre zijn we bereid de verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen rol in de Balansfabriek? Over burn-out, onbegrepen klachten (inclusief die van Bram zelf) en de stand van zaken in de zorg. Kritisch, maar met humor. Bedoeld om aan te zetten tot nadenken en wellicht ook leerzaam en zelfs emotionerend.
Als het over ons lichaam gaat, gebruiken we graag de metafoor van de machine: het lichaam is opgebouwd uit afzonderlijke onderdelen, die het laten functioneren zolang ze goed op elkaar zijn afgestemd en niet defect zijn.
Waar we weinig bij stilstaan, is dat een machine zich ook nog in een omgeving bevindt: de fabriek. In de meeste fabrieken staan meerdere machines, die afzonderlijk moeten werken, maar die ook in een verband staan met elkaar. Anders rolt er geen goed product uit de fabriek. In een fabriek moet hard worden gewerkt om alle apparaten draaiende te houden. Regelmatig schoonmaken, onderhoudsbeurten en versleten onderdelen vervangen. Ons lichaam is een machine, die geen betekenis heeft zonder de machines in de omgeving en het gebouw waarin ze zich bevinden.