Zuiderhofje

Contact

Address:
Zuiderstraat 12
2011 XT Haarlem
Plan your route

Information

Het Zuiderhofje werd gesticht door de doopsgezinde Jacques van Damme en zijn vrouw Elisabeth Blinckvliet in 1640.

Zij gaven in hun testament opdracht voor de bouw van een hofje voor veertien doopsgezinde vrouwen, maar legden daarbij ook vanuit hun doopsgezinde overtuiging vast, dat hun naam niet aan het hofje verbonden mocht worden. Daarom werd het Zuiderhofje vernoemd naar de straat waar het hofje zich bevindt, de Zuiderstraat in Haarlem.

Doopsgezinde Gemeente

Het Zuiderhofje is sinds 1784 geheel zelfstandig. Het wordt bestuurd door regenten en regentessen, die het (financiƫle) beleid bepalen en zorgen voor onderhoud van de woningen. Alle regenten vanaf 1784 zijn op naambordjes genoemd, in de met goudleer behangen regentenkamer.

Herbouwen

In 1891 moest het Zuiderhofje geheel worden herbouwd. Aan de straatzijde kwam een nieuw hoofdgebouw met vier woningen, een woning voor de opzichteres, een regentenkamer en aan beide zijden van de binnentuin ieder vijf woningen. In totaal is er nog altijd plaats voor veertien bewoonsters.

Verdwijnen

Bijna was het Zuiderhofje in de jaren vijftig verdwenen. Het gemeentebestuur had destijds plannen om het gehele gebied tussen Raaks en Doelen te renoveren. Daardoor zou het Zuiderhofje moeten wijken. Het gemeentebestuur besloot toch het Zuiderhofje te behouden, waardoor het nog altijd bestaat.

Opening times

  • Het hofje is gesloten voor publiek, alleen te bezoeken tijden de Open Monumentendagen.

Attributes

Location

Contact

Visit Haarlem is bereikbaar via info@haarlemmarketing.nl of laat een telefoonnotitie achter via 023 531 7325

More information