Nina Bobo: Joop

Information

Waarom plegen mensen oorlogsmisdaden, en zijn wij ook tot zoiets in staat? In nachtelijk Breda kijkt een oude man thuis naar een groot schilderij van een Javaanse jongen. De nacht brengt herinneringen in de KNIL-veteraan boven die hij vreest. Hij stapt dronken in zijn auto, met fatale gevolgen.

Zijn drie kleinkinderen, nemen deze fatale nacht als beginpunt voor de reconstructie van het leven en de dood van de oude man. Als derde generatie Indische Nederlanders proberen ze te begrijpen hoe de geschiedenis anno 2022 nog steeds in hen voortleeft.

Moos, de opa van schrijver en regisseur Koen Verheijden, was onderdeel van de KNIL tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in voormalig Nederlands-Indië waar meer dan 100.000 Indonesiërs hun dood vonden. Fragmenten uit de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en het heden wisselen elkaar af tijdens deze caleidoscopische reis door het getraumatiseerde hoofd van de veteraan.

Joop is deel twee van een trilogie Nina Bobo. In 2023 verschijnt deel drie over Siepa, Verheijdens Indonesische betovergrootmoeder. De drie delen zijn afzonderlijk van elkaar te zien en worden in 2024 als marathonvoorstelling opgevoerd.

Over de regisseur

Koen Verheijden studeerde in 2020 af als regisseur van de Toneelacademie Maastricht en sindsdien werkt hij met verschillende makers en gezelschappen samen. In het voorjaar 2022 regisseerde hij bij Toneelschuur Producties de jaarlijkse jongerenproductie Starring#24: Bugatti boven water. Bij zijn eigen collectief De Passant is hij naast dagelijks leider ook schrijver en regisseur van de Nina Bobo Trilogie.

Onder 30

Jonger dan 30? Ga dan voor het vaste lage bedrag van € 11 naar deze voorstelling! Kies bij het afrekenen van de voorstelling de optie ‘Onder 30’ voor het gereduceerde tarief.

When

Location

Contact

Visit Haarlem is bereikbaar via info@haarlemmarketing.nl of laat een telefoonnotitie achter via 023 531 7325

More information