Joh. Enschedé. Drukkerij van waarde

Information

Noord-Hollands Archief heeft een schat in haar depots: het hele archief van het familiebedrijf Joh. Enschedé uit Haarlem dat sinds 1703 bestaat en nog steeds internationaal bekend is. Meters en meters archief.

Denk aan drukwerk, drukpersen, gereedschappen, letters, matrijzen, ontwerpen van bankbiljetten, postzegels en eerste drukken. Het werd tijd om dit aan iedereen te laten zien. Daarom heeft het Noord-Hollands Archief in samenwerking met Studio Louter en met ondersteuning van veel enthousiaste sponsoren een tentoonstelling gemaakt, waarin zij een aantal facetten van dit uitzonderlijke en voor Haarlem zo belangrijke bedrijf willen laten zien.

In de Janskerk beleef je het hele verhaal. Wie waren de grondleggers van Enschedé en hoe werd het bedrijf internationaal zo’n succes? Hoe werkt het in een lettergieterij en hoe snijd je letters? Hoe werd de nog bestaande Oprechte Haerlemse Courant gemaakt? En wisten jullie dat een muziekschrift de basis was voor de eerste beveiliging van bankbiljetten? Herinner je het laatste tienguldenbiljet? Jaap Drupsteen heeft dat ontworpen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, bankbiljetten ontwerpen? Probeer het zelf in deze tentoonstelling!

Het hele verhaal is te bewonderen in een vaste tentoonstelling, bovendien is er een extra tijdelijke tentoonstelling, waarin speciale aspecten van het bedrijf worden belicht. 

Stel je eigen bankbiljet samen
De Amsterdamse Studio Louter, bekend van prijswinnende tentoonstellingen over de hele wereld, werd in de arm genomen om deze tentoonstelling in samenwerking met het Noord-Hollands Archief te ontwikkelen. Blikvanger is het glas-in-lood kerkraam dat alle kwaliteiten van het bedrijf bijeenbrengt. Verder wordt in drie eilanden verteld over de grondleggers van het bedrijf, het kapitaal van Enschedé, de beroemde vormgevers en lettersnijders en over het drukwerk zelf. Bovendien kun je een eigen bankbiljet maken, leer je meer over de echtheidskenmerken, kun je bekijken hoe je drukt op een oude pers, een stempel snijdt en een letter giet.

Naast de vaste tentoonstelling is er om de paar maanden een tijdelijke tentoonstelling te zien, waarin onderwerpen uit de collectie Joh. Enschedé worden uitgelicht. Bovendien kan in het Historisch DrukLAB op aanvraag in workshops eigen drukwerk op een drukpers van Enschedé uit de 19e eeuw gemaakt worden. De tentoonstelling in de Janskerk in Haarlem is gratis toegankelijk en geopend van ma t/m vr van 9-17 uur en op elke derde zaterdag van de maand van 9-16 uur.

When

  • Every monday, tuesday, wednesday, thursday and friday from 09:00 to 17:00
  • Every month on the 3rd saturday of the month from 09:00 to 16:00

Prices

  • Free

Location

Contact

Visit Haarlem is bereikbaar via info@haarlemmarketing.nl of laat een telefoonnotitie achter via 023 531 7325

More information