Salomonsoordeel

Information

Waar halen wij de wijsheid vandaan voor een Salomonsoordeel? Slotonderdeel van het theaterproject over de Nederlandse asielprocedure

Wanneer Hassan, een goede vriend uit Gaza van theatermaker Ilay de Boer, wordt afgewezen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), besluit Ilay te willen leren over de asielprocedure en te zoeken naar de logica erachter. Na zeven maanden werken bij de IND leert hij de Nederlandse asielprocedure te begrijpen en waarderen. Anderzijds bevinden zich, tussen alle kennis die hij opdoet om het systeem te doorgronden, niet altijd de antwoorden.

De drive om de asielprocedure volledig te doorgronden voerde Ilay langs het asielzoekerscentrum, de IND, de Rechtbank Amsterdam en vele huiskamers waar hij de bewoners uitnodigde om samen met hem na te denken.

Nu, als eindbestemming van dit proces, nodigt Ilay zijn vriend Hassan uit op het toneel om samen met zijn IND-mentor Peter én het publiek zich af te vragen waar wij met elkaar de wijsheid vandaan moeten halen voor een Salomonsoordeel. Hoe pakken wij met elkaar de verantwoordelijkheid?

Deze voor­stel­ling vindt plaats op locatie bij de rechtbank Noord-Holland, Haarlem. Het thea­ter­pro­ject van Salo­mons­oor­deel bestaat uit meerdere versies. Naast deze grotere voor­stel­ling is er ook een aantal intieme huis­ka­mer­voor­stel­lingen op diverse locaties in Haarlem en omstreken. Lees meer.

Schuur coproducent
Salomonsoordeel Haarlem

De Schuur ondersteunt binnen haar sociaal-artistieke programmalijn, drie theatermakers die met hun werk zich begeven in het sociaal-maatschappelijke veld en het theaterveld. Met dank aan het VSBFonds.
Theatermaker en documentairemaker Ilay den Boer (woonachtig in Haarlem) is één van deze drie makers.

Ilay’s projecten baseren zich op persoonlijke ervaringen en verhouden zich tot de maatschappelijke actualiteit. Zo werkte hij o.a. bij de IND, de rechtbank Amsterdam, een asielzoekerscentrum en Het Leger des Heils om op basis van deze ervaringen theatrale documentaires te maken. Salomonsoordeel is zijn meest recente project waarmee hij langs woonkamers, theaters en bedrijven, instellingen reist. Hij heeft al veel steden bespeeld, en deze maand dus ook zijn eigen thuisstad Haarlem.

Podcast

Journalist Lex Bohlmeijer maakte voor De Correspondent een podcast over dit project. Bekijk en beluister de teaser hier.

Of luister de hele podcast (55 min)

When

Location

Contact

Visit Haarlem is bereikbaar via info@haarlemmarketing.nl of laat een telefoonnotitie achter via 023 531 7325

More information