DISCOVER

In Haarlem kun je cultuur ontdekken op de vierkante meter en ook voor kinderen is er veel te doen, zien en leren.

You don't want to miss this

In Haarlem kun je cultuur ontdekken op de vierkante meter en ook voor kinderen is er veel te doen, zien en leren. Kunstschatten uit het verleden, producties van nu, bouwstenen van de toekomst: je kunt ze hier allemaal op speelse wijze ontwaren. Kijk eens met andere ogen naar de (eigen) stad, er valt nog zoveel te ontdekken. Dit wil je niet missen!

From Dutch Masters to modern art, from arthouse film to children's theater, from pop concerts to urban history: those in need of inspiration, art and culture can certainly satisfy their hunger in Haarlem. Not only does Haarlem house the oldest museum in the Netherlands, the monumental city center is bustling with cultural hotspots, (art) history and creative initiatives.

cultuur in haarlem

de stad bruist

Frans Hals

Frans Hals In het Frans Hals Museum in Haarlem ontdek je oude, moderne en hedendaagse kunst. Zo kun je een heel mooi poppenhuis bekijken van zo’n 270 jaar oud gebouwd door Sara Rothé, een hele rijke dame. Niet om zelf mee te spelen, maar als een soort mini-museum, dat ze aan bezoek kon laten zien. Het poppenhuis bevat wel 1000 kleine, handgemaakte voorwerpjes en er woont zelfs een huisdier! Kun jij m vinden? Kom deze herfst naar binnen gluren in het Frans Hals Museum locatie hof. Pak dan ook vooral een familieboekje bij de balie en ontdek samen de tentoonstelling Haarlemse Helden. Andere Meesters met daarin alle schuttersstukken van Frans Hals. Neem aan het eind van je bezoek een tekenvel mee en maak thuis je eigen portret. Frans Hals is natuurlijk wel benieuwd naar jouw resultaat…via Facebook of Instagram kun je laten zien dat jij een meesterkunstenaar bent!

Teylers Museum

Teylers, Museum van de Verwondering, is het oudste kunst-, natuurhistorisch- en wetenschapsmuseum van Nederland. Met recht een plek van ontdekken en verwonderen. Voor de jongste bezoekers vind je er het online prentenboek ‘Beer is los’. Op een speelse manier kun je via dit digitale boek het bezoek aan Teylers Museum samen met je kind voorbereiden. In het Teylers Museum wemelt het van de dieren, wist je dat? In bijna elke zaal zitten er een paar verstopt. Loop maar eens mee, dan vind je ze misschien! Er zijn drie speurtochten beschikbaar over de vaste collectie. Je kunt de gratis speurtocht ophalen bij de ticketverkoop in de entree van het museum. Teylers Museum staat en ligt vol met fantastische, rare, mooie en gekke apparaten, beesten, boeken, munten, schilderijen en tekeningen. Op zondagmiddag leer je ze beter kennen tijdens de workshops voor de hele familie.

Anno Haarlem

Bekijk de animatiefilm Haarlem in vogelvlucht en zie hoe de imposante Grote of St.-Bavokerk is gebouwd, laat je meevoeren naar de gloriedagen van Haarlem in de Gouden Eeuw en verwonder je over de ontwikkeling die bewoners van deze monumentale stad in de loop der eeuwen hebben doorgemaakt.

In de kelders van het stadhuis – het hart van de stad dat er al sinds de veertiende eeuw staat – ontdek je alles over de geschiedenis van de stad bij Anno Haarlem.

Bezoek Anno Haarlem en laat je inspireren tot het ontdekken van de stad. Wie vragen heeft of meer wil weten over Haarlem, kan terecht bij het bezoekadres van VVV Haarlem wat naast Anno Haarlem gelegen is.

Koepelkathedraal Haarlem

Uitzonderlijk kerkgebouw, dat uit oogpunt van architectuurontwikkeling samen met de Sagrada Familia in Barcelona, de Sacré Coeur in Parijs, de Westminster Cathedral in Londen en de Koekelbergbasiliek in Brussel, behoort tot de top-5 van de grote kerkgebouwen, die tussen 1850 en 1950 verrezen zijn. Meer dan 50 belangrijke Nederlandse kunstenaars hebben aan dit gebouw meegewerkt, waaronder Jan Toorop en Mari Andriessen.

City Walks

Wil je graag met een eigen groepje op een andere dag of een ander tijdstip een stadswandeling maken onder leiding van een gids? Ook dat is mogelijk. De kosten voor een gids bedragen € 100,- voor een Nederlandstalige wandeling en € 115,- voor een wandeling in het Duits, Engels of Frans. De duur van de wandeling is 90 minuten en ook hier geldt een maximum groepsgrootte van 14 personen.

Here you can also choose which starting and ending point you would like. However, take into account crowds or ask for advice from the tourist information office. You also decide on the subject of the walk, choosing either the general historical monuments walk or another theme as described below.

Menu

Menu

Today

Tomorrow

This week

This weekend

This month