Zoek
Sluit dit zoekvak.

DWALEN MET VERHALEN

Haarlem licht op!
Van dinsdag 5 december 2023 t/m 6 februari 2024 kan er door de binnenstad van Haarlem gedwaald worden langs een sfeervolle route. ’Haarlem licht op, Dwalen met Verhalen’ zal zorgen voor een unieke beleving, waarbij de geschiedenis van Haarlem zich zal herbeleven.

Rijke
binnnenstad

Haarlem heeft een rijke binnenstad als het gaat om gezinnen met kinderen die er graag op uit trekken. We vertellen ze fantasievolle verhalen en maken ze graag bekend met de oude stad Haarlem. Maar zijn deze oude verhalen van Haarlem nog wel bekend bij de jongere generatie? Middels het recyclen van deze oude verhalen naar hedendaagse gebeurtenissen, laten we jong en oud verrassen met de ‘Verborgen Verhalen’.

Om bezoekers in de binnenstad op donkere dagen te verwelkomen, investeren de ondernemers van de binnenstad in extra sfeer en beleving om zo de stad nog aantrekkelijker te maken. ‘Haarlem Licht Op, Dwalen met Verhalen’ zal zorg dragen voor een unieke beleving, waarbij de geschiedenis van Haarlem zich zal herbeleven. Dit jaar is de route uitgebreid en zullen er niet zes maar acht ‘nieuwe’ legendes de binnenstad verlichten.

De lichtobjecten laten je dwalen dwars door de binnenstad van Haarlem heen; Kenau (Stationsplein), Krokodil (Nieuwe Gracht / Kruisstraat), Mug (Krocht), Heks (Klokhuisplein), Reus van Haarlem (Damstraat / t.h.v. Parkeergarage de Appelaar), Zeemeermin (Warmoesstraat / Anegang), Draak (Verwulft / Koningstraat), Uitvinder Laurens Janszoon Coster (Gedempte Oude Gracht / Raaks).

Dwalen met verhalen

binnenstad

Kleurrijke Kunst van Muggen

Waar Haarlem ligt, was ooit veel water. Daardoor was dit een streek waar muggen graag woonden. Op een dag daalde er een hele zwerm neer. Maar er was iets vreemds aan de hand: aan hun prik-snuitjes zaten schilderskwasten! Met die kwasten maakten ze de meest kleurrijke kunstwerken. Al snel kende heel Haarlem de kleurrijke muggen…

GA MEE OP LICHT TOUR?

De verhalen achter de ‘nieuwe’ legendes zijn ter plekke te lezen en middels een QR-code wordt dit gehele verhaal getoond. Voor de bezoekers die minder op hun telefoon gesteld zijn, is er een boekje samengesteld waar de verhalen in terug te lezen zijn, met informatie en de route door de binnenstad. Deze zal worden aangeboden bij VVV Haarlem.

Weetjes van haarlem

Ken jij deze weetjes van Haarlem al?
● Wist je dat op 23 november 1245 Haarlem van graaf Willem || stadsrechten kreeg en
Haarlem zich een stad mocht noemen?
● Wist je dat Haarlem van oorsprong een Bierstad is? Misschien ken je het Jopen
biertje ‘Thomas & Kenau’ wel.
● Haarlem claimt dat Laurens Janszoon Coster de uitvinder van de boekdrukkunst is,
maar wist je dat dat waarschijnlijk helemaal niet klopt?

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand