Saskia Törnqvist & Luc Panhuysen

Information

Voor bezoekers van de Philharmonie zijn historicus Luc Panhuysen en musicologe Saskia Törnqvist geen onbekenden: samen geven zij geregeld meeslepende colleges over componisten in het perspectief van hun eigen tijd.

De eerste lezing uit een reeks van 3 volgt de sporen van de Finse arts Elias Lönnrot (1802-1884) die op de ski’s door Finland trok, op zoek naar mondeling overgeleverde verzen en mythen over helden en heldinnen met bovenmenselijke krachten. Deze verzameling werd bekend als de Kalevala. Veel Finse kunstenaars, waaronder de componist Jean Sibelius, lieten zich door dit nationale epos inspireren. De Noorse componist Edward Grieg schreef zijn Peer Gynt Suite als toneelmuziek bij het gelijknamige toneelstuk van Henrik Ibsen. Hoe kon het dat een opschepperige opportunist als Peer Gynt kon uitgroeien tot een nationale Noorse cultfiguur?

In het kader van het project ‘Het Concert van Europa’ volgen Luc en Saskia in dit seizoen de voetsporen van Jean Sibelius, Edward Grieg, Isaac Albéniz, Nikolaj Rimski Korsakov en Modest Moessorgski. Al deze muziekgiganten speelden elk op eigen wijze een actieve rol in de roerige geschiedenis van het 19e-eeuwse Europa, toen natiestaten tot stand kwamen en etnische groeperingen zich begonnen te profileren. Waar Törnqvist iconische composities van deze klankmeesters onderzoekt op nationalistisch DNA, belicht Panhuysen de werken vanuit verrassende invalshoeken. Revoluties, mythes, legenden, lokale volksmuziek, meeslepend virtuozendom en heel veel korrels zout passeren de revue.

Website: Luc Panhuysen

Wann

  • Freitag, 7. oktober 2022 von 20:00 bis 22:00

Hotspot

Kontakt

Visit Haarlem is bereikbaar via info@haarlemmarketing.nl of laat een telefoonnotitie achter via 023 531 7325