Salomonsoordeel - in de woonkamer

Information

Maak deel uit van een intiem en interactief theaterproject over de Nederlandse asielprocedure in een Haarlemse huiskamer.

Wanneer de asielaanvraag van Hassan, een goede vriend van theatermaker Ilay den Boer uit Gaza, wordt afgewezen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), besluit Ilay te willen leren over de asielprocedure en te zoeken naar de logica erachter. Na zeven maanden werken bij de IND leert hij de Nederlandse asielprocedure te begrijpen en waarderen. Anderzijds bevinden zich, tussen alle kennis die hij opdoet om het systeem te doorgronden, niet altijd de antwoorden.

Daarom reist Ilay met zijn verhaal ook langs huiskamers om bewoners en hun bezoekers uit te nodigen om samen na te denken en gezamenlijk tot een rechtvaardig besluit te komen. Maar wat betekent dat? Kunnen we besluiten nemen vanuit de huidige procedure en politiek of moeten er aanpassingen komen? Een project dat niet enkel een verhaal komt vertellen, maar ook wil leren van de bezoekers.


Deze voorstelling vindt plaats op locatie op vier verschillende avonden in vier huiskamers van zowel particulieren als maatschappelijke organisaties in Haarlem en omstreken. Per avond is er plek voor maximaal 10, 15 of 25 bezoekers. Het adres van de betreffende locatie vind je op je ticket. Op donderdag 19 mei is een speciale besloten jongereneditie in jongerencentrum Flinty's.

De huis­ka­mer­voor­stel­lingen zijn onderdeel van het theaterproject van Salomonsoordeel dat uit meerdere versies bestaat. De grotere voorstelling is 23 mei te zien op locatie bij de rechtbank Noord-Holland, Haarlem. Lees meer

Schuur coproducent
Salomonsoordeel Haarlem

De Schuur ondersteunt binnen haar sociaal-artistieke programmalijn, drie theatermakers die met hun werk zich begeven in het sociaal-maatschappelijke veld en het theaterveld. Met dank aan het VSBFonds.
Theatermaker en documentairemaker Ilay den Boer (woonachtig in Haarlem) is één van deze drie makers.

Ilay’s projecten baseren zich op persoonlijke ervaringen en verhouden zich tot de maatschappelijke actualiteit. Zo werkte hij o.a. bij de IND, de rechtbank Amsterdam, een asielzoekerscentrum en Het Leger des Heils om op basis van deze ervaringen theatrale documentaires te maken. Salomonsoordeel is zijn meest recente project waarmee hij langs woonkamers, theaters en bedrijven, instellingen reist. Hij heeft al veel steden bespeeld, en deze maand dus ook zijn eigen thuisstad Haarlem.

Podcast

Journalist Lex Bohlmeijer maakte voor De Correspondent een podcast over dit project. Bekijk en beluister de teaser hier.

Of luister de hele podcast (55 min)

Wann

Hotspot

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Kontakt

Visit Haarlem is bereikbaar via info@haarlemmarketing.nl of laat een telefoonnotitie achter via 023 531 7325