True Life

Information

“Voor wat is geboren, is de dood zeker, en voor de doden is de geboorte zeker. Dus treur niet om iets dat onvermijdelijk is.” – Bhagavad Gita (invloedrijk Hindoe geschrift)

De wijze waarop de mens omgaat met de dood zegt ook iets over hoe hij leeft. Hoe men het onoverkomelijke einde in de ogen kijkt verschilt per cultuur, land en generatie. In diverse culturen wordt de dood verweven met het dagelijks leven. In begrafenis- en rouwrituelen is er naast verdriet ruimte om het leven te vieren.

In True Life onderzoekt Kalpanarts de relatie tot het leven en de dood. Hindoe verzen, de god Shiva en Indiase filosofie zijn inspiratiebronnen. Ook zullen rituelen rondom de dood en de doden voorbijkomen, zoals de crematierituelen aan de heilige rivier de Ganges, de Dag van de Doden in Mexico (Dia de los Muertos) en de Orleans Jazz Funerals. Ook de persoonlijke ervaringen en overtuigingen van de performers met hun verschillende cultuurachtergronden, worden meegenomen. Naast zes dansers staat de muzikante Shishani Vranckx op het podium (zang & gitaar).

Over Kalpanarts

Kalpanarts is een hedendaags dansgezelschap rond choreograaf Kalpana Raghuraman met een kleurrijke cast en achterban. Door Indiase dansvormen samen te brengen met urban- en hedendaagse dans, creëert Kalpanarts een genre overschrijdende danstaal. Als een hartslag is er altijd een sterk ritmisch element aanwezig in het werk. Kenmerkend is het gebruik van voetenwerk, handgebaren en mimiek.

Over Shishani Vranckx

Shishani is een Belgisch-Namibische singer-songwriter, gitarist en musicoloog. Zij maakt geëngageerde songs. Shishani strijdt voor gelijke rechten waaronder voor queer- en transpersonen. In 2015 zette ze het kwartet The Namibian Tales op. Hiermee brengt ze een ode aan traditionele Namibische muziek. In 2019 richtte ze de all-female band Miss Catharsis op, waarbij de gekleurde vrouw centraal staat. Shishani werd genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst, in de categorie Stimuleringsprijs. Vorig seizoen componeerde Shishani ook de muziek voor de Toneelschuur productie Apocalyps, in regie van Nita Kersten.

Dance on Mute

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van Dance on Mute; een initiatief van Kalpanarts om voorstellingen beter toegankelijk te maken voor mensen met een gehoorbeperking.

Wann

Hotspot

Hier schon mal ein Vorgeschmack

Kontakt

Visit Haarlem is bereikbaar via info@haarlemmarketing.nl of laat een telefoonnotitie achter via 023 531 7325