Nederlands Philharmonisch Orkest

Information

Onder leiding van Joshua Weilerstein verklankt het Nederlands Philharmonisch Orkest de diversiteit van de Amerikaanse samenleving en krijgt het een welverdiend podium in de Philharmonie.

Het Philharmonisch Orkest speelt muziek van Gershwin, Copland, Florence Price en Derrick Skye. Marc André Hamelin soleert in Rhapsody in blue, Gershwins spectaculaire ‘jazzconcerto’.

Amerika

Met zijn open, uitgestrekte harmonieën en typisch Amerikaanse thematiek is Aaron Copland een van de belangrijkste grondleggers van de Amerikaanse muziek. De negentiende-eeuwse componist Florence Price was de eerste Afro-Amerikaanse vrouwelijke componist die een opdracht kreeg van een groot Amerikaanse orkest. Haar muziek verdween na haar dood in de vergetelheid, maar krijgt nu weer het verdiende podium. Derrick Skye voegt West-Afrikaanse ritmes, Hindoestaanse klassieke muziek en muziek uit de Balkan toe aan Amerikaanse minimal music à la John Adams.

Rhapsody in blue

George Gershwin wist in zijn Rhapsody in blue de Amerikaanse jazz met de klassieke muziek te verbinden. De beroemde zwiepende klarinetopening, swingende en pakkende jazzriffs, gestopte trompetten en virtuoze pianopartij maken het een ijkpunt in de Amerikaanse muziek. Pianist Marc André Hamelin, die door The New York Times een bijna bovenmenselijke techniek wordt toegedicht, is een gedroomde solist in deze muzikale vuurwerkshow.

Websites: Nederlands Philharmonisch Orkest | Joshua Weilerstein | Marc André Hamelin

Wann

  • Freitag, 12. mai 2023 von 20:00 bis 22:15

Hotspot

Kontakt

Visit Haarlem is bereikbaar via info@haarlemmarketing.nl of laat een telefoonnotitie achter via 023 531 7325