Antigone

Antigone

Information

Eén van de meest uitdagende en aangrijpende verhalen uit het toneelrepertoire.

In zijn eerste regie bij Toneelschuur Producties werpt Abdel Daoudi een verfrissende blik op de eeuwenoude tragedie over de strijdlustige Antigone. Abdelkader Benali (winnaar Gouden Ganzenveer 2020) schrijft een bewerking, geïnspireerd door de recente oorlogen in het Midden-Oosten die families hebben verscheurd. Breuklijnen die niet alleen door steden, wijken en straten lopen, maar ook door huizen, families en mensen.

Antigone gaat over het behouden van eigenwaarde. Ook als je een balans moet vinden tussen loyaliteit die bloedbanden van je eisen en het vechten voor een ideaal. De titelrol wordt gespeeld door Nora el Koussour, winnares van het Gouden Kalf beste actrice voor haar debuutrol in Layla M. en bekend van De belofte van Pisa en Mocro Maffia.

Abdel Daoudi over zijn keuze voor Antigone
Antigone is de eerste die durft toe te geven dat de wet van Kreon in conflict is met al wat voor haar menselijkheid betekent. Zij begraaft haar broer ondanks het verbod van Kreon, omdat zij voelt dat de wet ook tegen haar gericht is. Zij is in staat om incest, vadermoord, broedermoord en zelfs het stichten van een oorlog te vergeven en voor de waardigheid te vechten. Zij staat op en vecht tegen staat en familie. Tegelijkertijd slaat zij in haar empathie door zoals Kreon doorslaat in zijn plicht om vanuit landsbelang de vrede te bewaren en de veiligheid te waarborgen. Met Antigone wil ik het publiek via de oefening van inleving in een gedachte-experiment meenemen waarin de vraag wordt gesteld of de waardigheid van een individu ondergeschikt kan worden gesteld tbv de veiligheid van de ander. Inleving is cruciaal om de andere te begrijpen en onszelf in de ander te herkennen, maar wanneer empathie doorslaat, is hij net zo essentieel als gevaarlijk.”

CREDITS

regie Abdel Daoudi tekst Abdelkader Benali naar Sophocles met Nora el Koussour, Sylvia Poorta, David Roos, Nazanin Taheri en George Tobal decor Vasilis Apostolatos foto Annaleen Louwes ontwerp Esther Noyons

THEATER MET TOLK

Op 27 maart en 23 april wordt er getolkt door een tolk Nederlandse Gebarentaal en een schrijftolk met ‘Tekst on Stage’. Tablets en ringleiding zijn ook beschikbaar indien gewenst. Op beide avonden is er ook een nagesprek met de makers waar ook een tolk bij aanwezig is. Iets anders nodig of vragen? Stuur een appje naar Sjoerd van Toneelschuur Producties via 06-46149783.

PODCAST

Luister naar de nieuwe podcast De Theaterbeprater van Toneelschuur Producties

Wann

  • Samstag, 27. März 2021um 20:00
  • Freitag, 23. April 2021um 20:00
  • Samstag, 20. März 2021um 20:00
  • Dienstag, 23. März 2021um 20:00
  • Freitag, 26. März 2021um 20:00
  • Samstag, 24. April 2021um 20:00
  • Mittwoch, 24. März 2021um 20:00
  • Donnerstag, 25. März 2021um 20:00

Hotspot