Nederlands Kamerorkest en Arthur & Lucas Jussen

Information

Precies 250 jaar na de geboorte van Beethoven, in december 2020, stond een concertreeks met Beethovens vijf pianoconcerten door Arthur en Lucas Jussen en het Nederlands Kamerorkest gepland. Die gingen niet door, maar voor dit soort meesterwerken is geen verjaardag nodig: de pianobroers spelen de concerten alsnog.

Beethovens Pianoconcert nr. 3
Het orkest opent met Beethovens virtuoze pianokraker Die Wut über den verlorenen Groschen, door Erwin Schulhoff getransformeerd tot een vrolijke, Rossini-achtige concertouverture. Lucas Jussen soleert in Pianoconcert nr. 3 van Beethoven. De componist bewaarde de toonsoort c-klein voor zijn meest extraverte en emotionele composities: stormachtig, heroïsch en dramatisch. Het Pianoconcert nr. 3 is daarop geen uitzondering. De lange, symfonische orkestintroductie en de krachtige piano-inzet vormen de opmaat voor een concert vol lyriek en virtuositeit.

Beethovens Pianoconcert nr. 4
Het Vierde pianoconcert, gespeeld door Arthur Jussen, opent met een dromerige pianosolo die door het orkest wordt beantwoord. Het blinkt uit in frisse helderheid en serene rust, een groot contrast met het langzame deel. Liszt gaf het concerto de bijnaam ‘Orpheus’, omdat hij in dat deel de dramatische geschiedenis hoorde van de held Orpheus. Die doorstond de zwaarste beproevingen in de onderwereld, om zijn geliefde terug te halen uit de dood. Alleen keek hij vlak voordat hij haar naar boven had begeleid tegen de afspraak in achterom, en verloor haar onmiddellijk weer.

Verdieping

19.25 uur | Blauwe Zaal Philharmonie, gratis

Wann

  • Freitag, 17. juni 2022 von 20:00 bis 22:15

Hotspot

Kontakt

Visit Haarlem is bereikbaar via info@haarlemmarketing.nl of laat een telefoonnotitie achter via 023 531 7325