Gerrit van Dijk

Tentoonstelling Gerrit van Dijk, een hommage

Information

Als geëngageerd kunstenaar wilde hij mensen anders laten kijken en denken en daarbij verwondering, of soms juist ergernis naar boven halen.

Een dwarsligger, betrokken, tegendraads, humoristisch, eigenzinnig. Gerrit van Dijk (1938-2012) was niet alleen internationaal vermaarde animatiefilmmaker, beeldend kunstenaar, cartoonist en acteur, hij stond tevens aan de wieg van de Filmschuur, het Holland Animation Film Festival en van het Nederlands Instituut van de Animatiefilm. Voor zijn films ontving hij onder meer een Gouden Kalf (Nederlands Film Festival), The Golden Conch (Bombay), Gouden Palm nominatie (Cannes) en twee Gouden Beren (Filmfestival van Berlijn). 

Als bepalende lokale figuur in Haarlem baarde Van Dijk tevens jarenlang opzien door zijn ludieke acties rondom de Haarlemse politiek en cultuurbeleid, vaak samen met bevriende kunstenaars. Daarnaast maakte hij tussen 1984 en 2001 een wekelijkse, komische, vaak kritische cartoon/column voor het Haarlems Dagblad. 

37PK, Platform voor Kunsten toont deze zomer voor het eerst een veelomvattend overzicht van het werk van Gerrit van Dijk. Aan de hand van originele tekeningen, storyboards, cartoons, films, brieven, schilderijen, foto’s en ander archiefmateriaal toont de tentoonstelling de grenzeloze productiviteit en experiment als een rode draad door zijn omvangrijke oeuvre met veel aandacht voor het maakproces. Bij de tentoonstelling ‘Gerrit van Dijk, een hommage’ verschijnt tevens een rijk geïllustreerde publicatie met veelzijdige bijdragen van vrienden en collega-kunstenaars. Het boek is te koop bij 37PK, Platform voor Kunsten. Eind van de zomer zal tevens de documentaire ‘Ik tel mijn tekeningen’ van Emma Westerman (producent Pieter van Huystee Films) in première gaan.

Vanaf donderdag 9 juli is de tentoonstelling ‘Gerrit van Dijk, een hommage’ toegankelijk voor iedereen op donderdagen en vrijdagen in juli. In augustus en september kan de tentoonstelling van donderdag t/m zondag door iedereen bezocht worden. Voor alle bezoekers is een reservering verplicht.  

Wann

  • jeden Donnerstag, Freitag, Samstag und Sonntag bis zum 27. September 2020von 13:00 bis 17:00

Preise

  • Gratis

Hotspot