Christo
Es tut uns leid. Dieses Event ist nicht mehr verfügbar

Christo verzameling in Kleinste museum van Haarlem

Kontakt

Adresse:
Gedempte Oude Gracht 117 -121
2011 GP Haarlem
Route planen

Information

In het Kleinste museum van Haarlem is de Christo verzameling te zien van de Haarlemse Miek Bruls.

De Bulgaars-Amerikaans kunstenaar overleed op 31 mei j.l. Christo is vooral beroemd om zijn inpakkunst van de Pont Neuf in Parijs (1985) en de Reichstag in Berlijn (1995). In het Kleinste museum zijn onder andere foto’s, affiches en stoffen te zien die Christo gebruikte.

Miek Bruls raakte door Christo in de ban eind jaren ‘70 na het zien van een documentaire over het gigantische gordijn dat hij in 1972 plaatste in de woestijn van Colorado. Sindsdien probeert zij samen met haar echtgenoot alle projecten te bezoeken die Christo heeft gerealiseerd. Miek Bruls is niet alleen gefascineerd door de ingepakte gebouwen en landschappen maar bewondert ook zijn doorzettingsvermogen en zijn gave om van ieder project een ‘happening’ te maken waar duizenden bezoekers op afkomen. In totaal heeft Miek Bruls 12 Christo-exposities over de hele wereld bezocht.

‘’Met sommige projecten was hij soms 10 jaar mee bezig, de duur van de voorbereidingen werd een kunstwerk op zich, inclusief de vergunningen en toestemming die hij van de autoriteiten moest krijgen’’, aldus Miek Bruls. ‘’Door het inpakken van bijvoorbeeld een gebouw krijgt het geheel iets geheimzinnigs, je gaat op een andere manier naar je omgeving kijken’’.

De stoffen van Christo
In het Kleinste museum zijn onder andere de stalen van stoffen te zien die Christo onder andere gebruikte bij de Pont Neuf Parijs, de Reichstag Berlijn, The Gates New York en de Floating Piers Iseomeer Italië, waar hij ca 70.000 m2 stof verwerkte in een drijvend doksysteem van 226.00 polyethyleenblokjes. Van veel projecten heeft Bruls albums gemaakt die ook in Kleinste museum te zien zijn.

Het plan om in Parijs de Arc de Triomphe in te pakken vanaf september a.s. is op losse schroeven komen te staan door het vroegtijdig overlijden van Christo. Het project was nagenoeg klaar om gerealiseerd te worden, de erven Christo denken nog na over een eventuele realisatie.

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst Centrum Haarlem en 24 uur per dag gratis toegankelijk vanaf de stoep op de Gedempte Oude Gracht. 

Preise

  • Gratis

Hotspot