Suche
Schließen Sie dieses Suchfeld.

De Haarlemse schattenjacht: de Vlaamse schatten

Ontdek de betoverende wereld van de Haarlemse schattenjacht

Laat je betoveren door een unieke belevingsroute waarbij je wordt begeleid door niemand minder dan Sir Reynard

Laat je leiden door sfeervolle steegjes, levendige pleinen en karakteristieke wijken, terwijl je op zoek gaat naar verborgen juweeltjes die de rijke geschiedenis en culturele schatten van Haarlem belichten. De schattenjacht biedt een boeiende mix van geschiedenis, kunst en entertainment, en nodigt je uit om de Vlaamse invloeden in Haarlem op een interactieve en speelse manier te verkennen.

Route

Start: Grote Markt, Haarlem

Begin je ontdekkingsreis op de Grote Markt, met je rug naar het stadhuis. Kijk uit over dit historische plein en merk de vele Vlaamse sporen op. De oudste van deze sporen bevinden zich in de Grote of St. Bavokerk, een laat-middeleeuwse Gotische kerk gewijd aan Sint Bavo, een heilige die vooral in Vlaanderen populair is. Ontdek het verhaal van de kerk en zijn connectie met Vlaamse meesters, zoals bouwmeester Evert Spoorwater en schilder Frans Hals.

1. Rathaus

Beginnen Sie am Rathaus. Das Rathaus wurde 1250 erbaut und 1370 eingeweiht. Zuvor befanden sich an gleicher Stelle ein Jagdschloss der Grafen von Holland und das Dominikanerkloster. Heutzutage ist der Gravenzaal für Hochzeiten geöffnet. Unterhalb des Gravenzaals, auf der linken Seite des Rathauses, befindet sich Anno Haarlem. In diesem kleinen Museum können Sie die Geschichte der Stadt entdecken. Stellen Sie sich mit dem Rücken zum Rathaus und gehen Sie nach rechts in die Koningstraat, eine der Goldenen Straßen von Haarlem.

Öffnungszeiten Anno Haarlem

Mittwoch bis Samstag 11:00 - 16:00

174 m

2. De Grote of St.Bavokerk

Je begint door de Grote Markt op te lopen. De imposante Grote of St.- Bavokerk bevindt zich voor je. Het is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur en zit boordevol Vlaamse invloeden.

197 m

3. Monumentale Vleeshal

Loop enkele stappen verder en je zult een monumentaal gebouw aan je rechterhand zien, de Vleeshal. Dit gebouw stamt uit 1602-1604 en draagt nog steeds de zandstenen ossen- en schapenkoppen op de gevel.

261 m

4. Laurens Jansz. Coster

Loop verder naar links, voorbij de Vleeshal, en je ziet aan je linkerhand Grand Café Brinkmann met een prachtige gevel in neo-renaissancestijl. Hier kun je even ontspannen en genieten van het standbeeld van Laurens Jansz. Coster uit 1856.

411 m

5. Zijlstraatvleugel

Als je nu weer naar het stadhuis kijkt, zie je daar een ander belangrijk werk van Lieven de Key. Dat is de Zijlstraatvleugel (rechterveugel) van het stadhuis, herkenbaar aan het hoge puntdak met de vijf schoorstenen. Je loopt nu de Zijlstraat in aan de rechterkant van het stadhuis. Loop een stuk rechtdoor.

510 m

Je gaat linksaf de Gedempte Oude Gracht op en neemt de derde zijstraat rechts, de Zuiderstraat. Vervolgens ga je linksaf de Gasthuisstraat in.

Aan de rechterkant passeer je wat ooit de St. Adrians of Kloveniers- doelen waren, nu de thuisbasis van de stadsbibliotheek van Haarlem. Deze plek heeft een charmante poort met een sierlijke gevel, ontworpen door Lieven de Key in 1610.

 

726 m

6. Hofje van Loo

Rechts om de hoek in de Barrevoetestraat, zie je aan de rechterkant Het Hofje van Loo

831 m

Sla aan het einde van de straat

Loop door de Vlamingstraat, tegenover dit hofje.

930 m

7. De vijfhoek

Vervolg je route door linksaf de Drapenierstraat in te slaan, genoemd naar de drapenier of lakenwever. Wanneer je weer linksaf slaat bij de T-splitsing, beland je op een vijfhoekig kruispunt van straten, ook wel bekend als de Vijfhoek.

976 m

Ga meteen rechts de Wolstraat in, vernoemd naar de essentiële grondstof voor lakenstof, namelijk wol!

1,05 km

Halverwege de Wolstraat sla je linksaf de Lange Lakenstraat in en vervolg je je weg door de Korte Lakenstraat tot aan de Nieuwe Raamstraat.

1,24 km

De laatste straatnaam verwijst naar de ‘ramen’ waarop de lakenstof werd gespannen om na het ‘vollen’ opnieuw opgerekt te worden. Sla nu linksaf de Nieuwe Raamstraat in. Je komt uit op het pittoreske Nieuwe Kerksplein, waar de Nieuwe Kerk haar mix van Vlaamse en Hollandse architectuur laat zien.

1,38 km

Aangekomen op het schilderachtige Nieuwe Kerksplein, waar de Nieuwe Kerk haar Vlaamse en Hollandse gezicht laat zien

1,43 km

Steek het plein over naar de Kerkstraat aan de overkant en loop verder naar de Grote Houtstraat. Als je naar rechts blijft lopen, kom je bij nummer 173 een prachtig pand met Jugendstijl-details. Kijk goed of je de draakjes in de winkelpui ziet!

1,46 km

Vervolg je weg door de Grote Houtstraat en bereik aan het eind de brug over de Raamsingel. Hier stond ooit een grote stadspoort, maar nu dient de Grote Houtbrug uit 1929-1930 als belangrijke toegang tot de binnenstad. De beeltenissen van Frans Hals en Lieven de Key, beide historische Haarlemse figuren van Vlaamse afkomst, sieren het beeldhouwwerk op de brug.

1,50 km

Steek de weg terug over, en loop naar rechts, de Gasthuisvest op.

1,67 km

9. Groot heiligland

Loop vervolgens de tweede straat links, het Groot Heiligland in. Aan je rechterhand zie je de opvallende reeks trapgevels van de Gasthuishuisjes, een uniek voorbeeld van 17e-eeuwse seriebouw. Deze huisjes boden onderdak aan proveniers, mensen die tegen betaling onderdak en verzorging kregen. De oorspronkelijke ingangspoort van het St. Elisabeth’s Gasthuis zie je links van de huisjes. De poort zelf dateert grotendeels uit 1767, maar de gevelsteen met het transport van de zieken dateert al uit 1612.

1,79 km

Frans Hals museum

Zu Ihrer Linken sehen Sie das weltberühmte Frans Hals Museum. Das Frans Hals Museum wurde im Jahr 1862 gegründet. Es ist bekannt als das Museum des Goldenen Zeitalters. Seine Sammlung basiert auf der reichen Sammlung von Haarlem. Natürlich besitzt das Museum eine Sammlung von Gemälden von Frans Hals. In der Nähe des Museums befindet sich der Gastronomiebetrieb Cleeff Frans Hals. Hier können Sie Kaffee, Mittagessen und Kuchen genießen, auch ohne das Museum zu besuchen.

Öffnungszeiten Cleeff Frans Hals

Dienstag bis Sonntag 10:00 - 16:30

1,94 km

Aan de overkant van de straat bevond zich ooit een andere liefdadigheidsinstelling, het Oude Mannenhuis, dat na een verbouwing (1908-1913) het Frans Hals Museum huisvest. De gevels aan de straat zijn toegevoegd bij die verbouwing maar aan het binnenterrein zie je het oorspronkelijke gebouw uit het begin van de 17e eeuw.

2,16 km

Vervolg je weg langs het Verwey Museum Haarlem in noordelijke richting. Op de hoek van de tweede straat links, de Ravelingsteeg, zie je een klein pand met een natuurstenen bloembak tegen de zijgevel, een overblijfsel van de stalhouderijen in de buurt. In dit geval is de paardendrinkbak nog aanwezig.

2,32 km

Loop verder rechtdoor en bewonder de fraaie panden met een rijke geschiedenis aan weerszijden van de straat. Je komt uit op de Gedempte Oude Gracht, waar vroeger een gracht de oude grens van Haarlem markeerde. Steek de straat over en loop de Schagchelstraat in.

Je voelt waarschijnlijk al aan de levendigheid om je heen dat je weer terug bent in het centrum van de stad. In de Schagchelstraat vind je wederom tal van fijne horeca plekjes voor een rustmomentje.

Für Kaffee und Kuchen, Mittagessen oder Getränke gehen Sie zu Brownies&downieS. Frische Pfannkuchen können Sie im House of Pancakes essen. Jámon Jámon ist eine bekannte Tapas-Bar in Haarlem. Hier gibt es leckere Sandwiches.

Öffnungszeiten Brownies&downieS

Montag bis Sonntag
09:00 - 17:00

Öffnungszeiten House of Pancakes

Montag
10:00 - 19:00

Mittwoch bis Freitag 10:00 - 19:00

Sonntag
10:00 bis 19:00

Öffnungszeiten Jámon Jámon

Mittwoch bis Freitag 10:00 - 15:00

Samstag 09:00 - 16:00

2,39 km

In de Schagchelstraat, aan je rechterhand op nummer 13, zie je een prachtige gevel uit circa 1672, rijk versierd met vazen en guirlandes.

3,76 km

Gevelsteen Elisabeth Gasthuis

Das Sint Elisabeth Gasthuis, auch bekannt als Groote Gasthuis, war ein Krankenhaus, das hauptsächlich armen Einwohnern von Haarlem diente. Beim großen Brand von Haarlem im Jahr 1576 ging das Krankenhaus verloren. Das Krankenhaus wurde an diesen Ort, ein ehemaliges Kloster, verlegt, wo es bis 1971 als Krankenhaus diente.

2,67 km

Vervolg je weg door over te steken de Anegang over, naar de Warmoesstraat,

Willkommen in der Warmoesstraat. Vielleicht die bezauberndste Straße der Stadt mit einem schönen Blick auf den Turm der Grote von St.-Bavokerk. Zu Ihrer Rechten finden Sie das Hofje In Den Groenen Tuyn. Das Hofje ist wochentags von 10:00 bis 12:00 Uhr für Besichtigungen geöffnet.

Haarlem wäre nicht Haarlem, wenn Sie in dieser kleinen Straße nicht wieder einmal großzügig mit Gastronomiebetrieben bedient würden. Essen Sie Pommes frites im Friethuis La Petite oder Mittagessen bei Metzo oder Dijkers.

Öffnungszeiten Chipshop La Petite

Dienstag und Mittwoch
11:30 - 19:00

Donnerstag
11:30 - 20:00

Freitag bis Sonntag
11:30 - 19:00

 

Öffnungszeiten Metzo

Montag bis Samstag
11:30 - 22:00

Sonntag 11:30 - 21:00

 

Öffnungszeiten Dijkers

Dienstag bis Freitag
11:00 - 22:00

Samstag 10:00 - 22:00

Sonntag 11:00 - 22:00

Terwijl je de Warmoesstraat volgt, zie je de imposante zuidgevel van de Grote of St.- Bavokerk voor je opdoemen. Bij de gevel van de iets uitgebouwde vontkapel herken je de renaissance bouwstijl van Lieven de Key. Let op de afwijkende bekroning met renaissance elementen van de geveltop en steunberen.

Sla rechtsaf de Oude Groenmarkt op en volg de bocht om het koor van de kerk totdat je het Klokhuisplein aan je linkerhand ziet. Hier kun je op een van de aantrekkelijke terrassen genieten van eten of drinken. 

Bewonder onder andere het monumentale pand van hotel en restaurant ML aan je linkerhand. Je kunt bij sterrenrestaurant ML een drankje en een hapje doen.

Öffnungszeiten ML

Montag bis Sonntag
10:00 - 22:30

3,12 km

Vervolg je route rechtdoor de Lange Begijnestraat in. Aan je rechterkant zie je de opvallende nieuwbouw van de Schuur, gerealiseerd in 2001-2003 naar ontwerp van de Haarlemse striptekenaar Joost Swarte in samenwerking met architectenbureau Mecanoo.

3,4 km

Blijf rechtdoor lopen en je bereikt het Haarlemse Begijnhof, dat al in 1261 werd gesticht. Het meest opmerkelijke deel is de oorspronkelijke Begijnhofkapel, die na de hervorming de Waalse Kerk werd. De kerk heeft een opmerkelijke geschiedenis en bouwvorm, met een toren en een hoog koor uit de 14e eeuw.

Waar nu de woningvensters zijn, bevond zich oorspronkelijk het schip van de kerk. Na de hervorming werden de kerk en de aangrenzende woningen gebruikt door Vlaamse vluchtelingen vanaf 1582. In 1596 kwam de kerk definitief in handen van de Waalse Gemeente.

3,54 km

Vanuit het bruisende Haarlemse stadsleven vervolg je je ontdekkingsreis door een historische buurt. Je loopt door de charmante Begijnesteeg.

Aan je rechterhand doemt de indrukwekkende westgevel op van wat tegenwoordig bekendstaat als de oudste kerk van Haarlem: de Janskerk.

3,61 km

Vanaf het Schapenplein volg je de Pieterstraat aan je linkerhand. Als je de straat volgt en een bocht naar rechts maakt, kom je uit op de Nieuwe Kruisstraat. Hier sla je linksaf en loop je richting de Kruisstraat.

3,65 km

Vervolg de weg naar links en ontdek aan het einde van de weg aan je rechterhand het prachtige Hofje van Oorschot.

3,68 km

Nu sla je rechtsaf de Krocht op en daarna linksaf de Nieuwe Groenmarkt op. Hier kom je de laatste sporen van Vlaamse invloeden tegen tijdens deze wandeling. De Groenmarktkerk, ook wel bekend als de Paterskerk op Nieuwe Groenmarkt 10, werd tussen 1842 en 1844 gebouwd naar het ontwerp van de Belgische architect T.F. Suys.

Deze kerk belichaamt de neo-classicistische stijl met een verrassend rijk interieur, waaronder dubbele galerijen. Zowel het hoofdaltaar als de zijaltaren zijn vervaardigd in het atelier van P.J. de Cuyper in Antwerpen.

3,71 km

Wanneer je aan het einde van de Nieuwe Groenmarkt linksaf slaat, brengt de Zijlstraat je weer terug langs de Lieven de Key-vleugel van het stadhuis

Endpunkt: Grote Markt, Haarlem

Willkommen in Haarlem

Menü

Menü

Heute

Morgen

Diese Woche

Dieses Wochenende

Diesen Monat