Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bevrijdingspop Haarlem

Op zondag 5 mei 2024 staat Haarlem weer in het teken van onze vrijheid. Bevrijdingspop Haarlem is het oudste en meest bekende Bevrijdingsfestival van ons land. In de Haarlemmerhout treden die dag diverse bekende acts op, zoals Kraantje Pappie, Danny Vera en Chef’Special. Ambassadeur van de Vrijheid is Wende. Zij arriveert traditioneel per luchtmachthelikopter in Haarlem.

Vrijheid maken we samen

Dit jaar staat Bevrijdingspop Haarlem in het teken van de boodschap ‘Vrijheid maken we samen’. Deze boodschap is de kern van het festival, het verbindt de organisatie met het publiek en versterkt onze toewijding aan vrijheid. Het vrijheidsthema komt op verschillende manieren terug op het festival. Zo arriveert het Bevrijdingsvuur via een estafette vanuit Wageningen en wordt er om 5 minuten voor 5 uur stilgestaan bij onze vrijheid. Dit gebeurt op alle 14 Nationale Bevrijdingsfestivals tegelijkertijd.

Als vrijwilliger van Bevrijdingspop help je de stichting om het festival mogelijk te maken. Zonder vrijwilligers geen festival! Je kunt de organisatie vanaf 29 april tot en met 6 mei helpen met diverse werkzaamheden. Dit kan zijn door achter de bar te staan en biertjes te tappen, broodjes te smeren voor de artiesten, het opbouwen van het podium, neerzetten van tenten, of het opletten of iedereen zich wel aan de regels houdt op de dag zelf. Voor elk wat wils!

Foto door Stef Backx

Zonder vrijwilligers

Geen festival

Foto door Bart Manders

Odido Houtpodium (hoofdpodium)

Na de traditionele opening door de lokale Rob Acda Award winnaar (HUNK) laat Kraantje Pappie het Vlooienveld van Bevrijdingspop Haarlem gelijk zo hard mogelijk meezingen, met hits als “Zin In de Zomer Man” en “Feesttent”. MEROL kennen we van haar eigenzinnige synthpop en humoristische teksten. Reken op een energieke show met een knipoog! De Haagse band The Indien maakt alt-pop met een flinke portie soul, psychedelica en 60’s pop. Togo All Stars nemen je mee op een muzikale reis met hun aanstekelijke afrofunk en voodoo-invloeden. Tijdens het 5voor5 moment staan we stil bij onze vrijheid. Wende is bekend om haar unieke stem en haar eigenzinnige muziekstijl, die elementen van jazz, pop en chanson combineert. Ze is dit jaar een van de Ambassadeurs van de Vrijheid die op 5 mei per luchtmachthelikopter Nederland doorkruist. Danny Vera is een van de meest succesvolle Nederlandse singer-songwriters van het moment. Zijn muziek, beïnvloed door Americana en folk, kenmerkt zich door veel emotionele diepgang, een krachtige, herkenbare stem en natuurlijk de Gretsch-gitaar. Ten slotte worden we getrakteerd op een thuiswedstrijd van Chef’Special. Ze sluiten Bevrijdingspop Haarlem af met een unieke mix van pop, funk, reggae en hiphop, met hits als “Amigo” en “In Your Arms”.

Foto door Marcus van Dam

Sena performer stage powered by Bud

Voor opkomende artiesten is het Sena performance stage powered by Bud dé plek tijdens Bevrijdingspop Haarlem. De vrolijke en ondeugende kinderband Slodde & Vos opent dit podium met hun eigenzinnige Nederlandstalige liedjes. Zoë Livay leerde zingen in de kerk en is een krachtige zangeres met haar unieke sound en inspirerende boodschap van empowerment. Hiqpy combineert galmende adlibs met fuzzy gitaren. De band is unaniem verkozen tot Record Store Day talent van het jaar 2024 en staat deze zomer op alle grote festivals.

Elmer staat klaar om op ons podium te springen, met een combinatie van elektronische beats, vunzige én kwetsbare teksten en een kleurrijke set. De progressieve rockband DOOL laat een meeslepend geluid horen, met daarin diepe thema’s verweven. Daarna gaat de zon schijnen en laat Goldkimono zijn zonnige beats op ons los, met 90’s hip-hop invloeden en zomerse vibes. De Haagse rapper Mula B staat garant voor een losse sfeer met hits als ‘Domme Jongens’ en ‘Meesterplusser’. CHO & The CHOSENS sluit af met unieke flows, een charismatische uitstraling en een gevarieerde muzikale stijl. Bevrijdingspop heeft tevens jongerenorganisatie Triple Threat uitgenodigd om de laatste twee shows van het podium te hosten met DJ’s en MC’s uit eigen stal.

Foto door Bart Manders

Nieuw: Vrijheidspodium

Bevrijdingspop slaat deze editie een nieuwe weg in met het Vrijheidspodium: een bruisende fusie van het Plein van de Vrijheid en het Dreefplein-podium. Dit nieuwe podium, gelegen op het Vlooienveld bij Ingang B, wordt het dynamische hart voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Met een programmering van DJ’s, aanstormend talent en EDM staat het Vrijheidspodium garant voor een festivalervaring waar verbinding tussen jongeren centraal staat. Naast het podium is er een uitgebreide randprogrammering waar vrijheid gevierd wordt. Bereid je voor op een programmering vol dynamiek en gezelligheid, waar het bruist van de energie.

Foto door Kim Terra

HERO Kinderfestival-podium

Ook dit jaar is er weer een speciaal Kinderfestival op Bevrijdingspop Haarlem! Leef je uit in de zweefmolen of bij peutergym van Kras Sport. Bezoek het Verzetsmuseum op wielen en de Voorleestent of doe oud-Hollandse spellen. Laat je schminken als leeuw of prinses, wees lekker creatief met knutselen of dans in de silent disco. En kom natuurlijk kijken naar optredens van je favoriete artiesten op het HERO Kinderfestival-podium. Geniet van een dag vol muziek, spel en plezier!

Herdenkingsconcert op 4 mei met Kennemer Jeugd Orkest en Sue the Night

Op 4 mei wordt op het Bevrijdingspop-terrein het gratis toegankelijke Herdenkingsconcert gehouden, vanaf 20.15 uur. Het Kennemer Jeugd Orkest speelt dit jaar voor het eerst onder leiding van de nieuwe dirigent Samuel Tamarit Otero. Het thema dit jaar is ‘liefde in tijden van oorlog’. Er zijn twee sprekers die indringende verhalen vertellen uit de Tweede Wereldoorlog rondom dit thema. Tijdens het Herdenkingsconcert treedt het orkest op met Sue the Night. De Haarlemse popsensatie is terug na een lange pauze!

Veelgestelde vragen

Bevrijdingspop Haarlem vindt op 5 mei 2024 plaats tussen 12.00-24.00 uur

Er zijn diverse foodtrucks, ijskarren,  gezonde drankjes, algemene barren, cocktailbarren, marktkramen, EHBO-posten. Het festival is voor iedereen toegankelijk. Er zijn gebarentolken bij de twee grote podia en voor mindervaliden zijn er rolstoelpodia, extra brede doorgangen en mindervaliden toiletten. Er zijn rolstoel poorten bij elke ingang van het festivalterrein. 
Zie voor meer informatie: www.bevrijdingspop.nl/toegankelijkheid

Het evenement vindt plaats in de Haarlemmerhout.

Bereikbaarheid: kom lopend, op de fiets of met het OV

Toegang tot Bevrijdingspop in Haarlem is gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu

Menu

Vandaag

Morgen

Deze week

Dit weekend

Deze maand